Britse Evie Richards is eerste wereldkampioene bij beloften

De Britse Evie Richards heeft in Heusden-Zolder verrassend de wereldtitel bij de dames u23 veroverd. Richards reed solo naar de regenboogtrui, voor de Tsjechische Nikola Noskova en de Nederlandse Maud Kaptheijns. Topfavoriete Femke Van den Driessche gaf op na pech.

WK veldrijden op Sportwereld.be

Vier rondjes moesten de dames jonger dan 23 jaar afleggen op het intussen kletsnatte parcours in Heusden-Zolder. Aan het einde van de eerste ronde had Richards al een straat voorsprong, terwijl Femke Van den Driessche in de achtergrond een slechte start probeerde goed te maken. Tevergeefs. Van den Driessche kwam nooit in het stuk voor en gaf in de slotronde op na materiaalpech.

Vooraan kwam de wereldtitel van Richards nooit in gevaar. Opvallend: voor de 19-jarige Britse mountainbikester was het WK haar allereerste internationale veldrit ooit. Vorig jaar behaalde Richards zilver op het wereldkampioenschap mountainbiken voor junioren en eerder dit jaar kroonde ze zich tot Britse beloftenkampioene in het veld.

Beste Belgische was Laura Verdonschot op een elfde plaats. De Limburgse moest achtervolgen na een mindere start, maar kon in de slotronde nog een vijftal rensters oprapen. Shana Maes en Joyce Hens kwamen respectievelijk als 30e en 36e over de streep.

"Er zat meer in", klonk het na afloop bij Verdonschot. Topfavoriete Femke Van den Driessche was te ontgoocheld om te reageren, wereldkampioen Evie Richards kon dan weer haar ogen niet geloven.

Terwijl Van den Driessche een baaldag kende en opgaf, strandde Verdonschot na een sterk slot net buiten de top tien. "Ik verpruts het in het begin van de wedstrijd. Mijn start was slecht. Jammer want op het einde voelde ik me echt sterk. Ik ben dan ook een beetje teleurgesteld. Anderzijds, als je mijn mindere seizoen bekijkt, moet ik tevreden zijn met dit resultaat. Het was in ieder geval leuk om zo'n WK mee te maken. Hopelijk volgen er nog."

Winnares Evie Richards straalde tijdens de persconferentie. "Ik ben in shock", aldus de kersverse wereldkampioene. "Dit is mijn allereerste internationale veldrit ooit. Ik ben een mountainbikester en ik cross tijdens de winter om te trainen. Ik kan dit echt niet geloven."

Ook bronzen medaille Maud Kaptheijns moest even in haar ogen wrijven. "Of ik dit meisje naast mij al ooit gezien heb? Nee, maar ze reed wel verdomd hard", lachte de Nederlandse. "Ik had vandaag Van den Driessche, Teocchi en Arzuffi verwacht. Die laat ik achter me, maar ik word toch pas derde (de Tsjechische Noskova werd tweede, red.)."

Van den Driessche was na afloop ontroostbaar en wilde niet reageren. De Europese kampioene schoot bij de start uit haar klikpedaal, moest meteen achtervolgen, maar kwam nooit in haar ritme. De achterstand liep op en toen ze bij het ingaan van de slotronde ook nog kreeg te maken met een kettingbreuk, verdween Van den Driessche uit de wedstrijd.