© rr

Toegetakelde juwelierster: “In het ziekenhuis lag de dader plots naast mij”

Een jaar na een brutale overval in haar juwelierszaak in Luik heeft de zwaar toegetakelde Maria Rita voor het eerst haar verhaal gedaan. “Kun je je voorstellen hoeveel stress ik had toen de dader naast mij lag in het ziekenhuis”, klinkt het in La Meuse.

Guy Stevens

De overval gebeurde op zaterdag 27 december 2014. Maria Rita stond in haar juwelierszaak ‘L’Age d’Or’ in Luik, toen een minderjarige overvaller binnenkwam en haar zwaar toetakelde met een boksijzer. De vrouw werd met zware verwondingen in het aangezicht naar het ziekenhuis gebracht, terwijl een voorbijganger achter de dader aan ging.

Die passant kreeg snel hulp van de zoon van de juwelierster. Samen kregen ze de overvaller te pakken en gaven ze hem op hun beurt wat rake klappen. Het gevolg: ook hij werd naar de spoeddienst van het ziekenhuis gebracht.

Toen wachtte een onaangename verrassing voor Maria. “Hij lag plots in het ziekenhuisbed naast mij”, vertelt ze in La Meuse. “We werden alleen gescheiden door een dun gordijntje, vertelde iemand van het medisch personeel me. Kun je je inbeelden hoeveel stress ik had en hoeveel spanning er in die ruimte hing?”

Amper twee dagen later, op maandag, stond Maria Rita al opnieuw in haar winkel. “Dat was de beste manier op het trauma te verwerken.”

Meer dan een jaar later is er veel veranderd. Ze heeft intussen al haar gestolen juwelen en geld terug en de dader werd in een jeugdinstelling geplaatst. “De zaak is nu wel veel beter beveiligd. Ik laat klanten pas binnen zodra ik weet wat ze willen kopen.”