© Lieven Van Assche

Slechte slaper? Dan heb je veel meer kans om deze ziekte te krijgen

Slechte slapers opgelet: als je vaak last hebt van slapeloze nachten, is dat niet alleen nefast voor je humeur en je energiepeil, het zorgt er ook voor dat je lichaam meer onder druk komt te staan en je daardoor een verhoogde kans krijgt om diabetes te ontwikkelen.

mige

Uit een onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Health blijkt dat dames die last hebben van slapeloosheid, snurken, nachten van minder dan zes uur slaap, slaapapneu en onregelmatige nachten de grootste slachtoffers zijn. Zij die aan twee van de bovengenoemde aandoeningen lijden, hebben tot twee keer meer kans om diabetes te ontwikkelen. Hebben ze last van drie verschillende slaapaandoeningen, dan wordt de kans op diabetes al drie keer zo hoog. In totaal kan het risico op het krijgen van diabetes tot vier keer zo groot worden.

Bij het onderzoek volgde de school tien jaar lang 130.000 vrouwen die op dat moment nog in perfecte gezondheid verkeerden en geen last van diabetes hadden. Na tien jaar hadden 6.407 van hen diabetes type 2 ontwikkeld. “Verder onderzoek is noodzakelijk, maar deze resultaten onderstrepen wel het belang van een goede nachtrust”, besluiten de onderzoekers.