© Photo News

Waarom steeds minder winkels kledij schenken aan minderbedeelden (neen het is niet voor de winst)

Ondanks een vrij goede soldenperiode (+3,5 procent omzet volgens NSZ) blijven de schoenen- en kledingwinkels nog met aanzienlijk meer onverkochte producten opgescheept zitten aan het einde van deze solden tegenover de voorbije jaren. Reden is de zeer slechte verkoop tijdens het najaar. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zaterdag, dat hekelt dat modewinkels “afgestraft” worden wanneer ze die onverkochte producten wegschenken na de koopjesperiode.

Gemiddeld ligt er volgens het NSZ nu nog steeds 15 à 20 procent van de volledige herfst- en wintercollectie in de rekken. “De overgrote meerderheid van de modedetailhandelaars houdt die onverkochte kledij en schoenen bij voor een volgend promomoment, terwijl 4 procent die stocks wegschenkt aan minderbedeelden of goede doelen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

“Het is alleen jammer dat die goede inborst van de modedetailhandelaars afgestraft wordt door de stugge houding van de btw-administratie. Op weggeschonken kledij moet er immers btw betaald worden. Probeer dat maar eens te begrijpen”, hekelt Mattheeuws.

“Voor die winkels is het financieel voordeliger om hun onverkochte kleren en schoenen te vernietigen, want dan wordt hen geen btw aangerekend.” Na een btw-vrijstelling voor voedingswinkels die voeding wegschenken, wil het NSZ dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt ook een gelijkaardige vrijstelling voorziet voor schenkingen van kleding en schoenen.

(belga)