© BELGA

Van Overtveldt wil vennootschapsbelasting verlagen tot 20 procent

Een verlaging van de vennootschapsbelasting van 33,99 procent naar 20 of 22 procent. Dat ingrijpende voorstel gaat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op de regeringstafel leggen, zo maakt hij zaterdag bekend in een interview met De Tijd.

De taxshift is nog maar net achter de rug, of de N-VA’er denkt al aan een nieuwe belangrijke belastingverlaging voor bedrijven. Die is volgens Van Overtveldt nodig om ons land aantrekkelijk te houden voor buitenlandse investeerders. Want het imago van België heeft een deuk gekregen door de aanval van Europa op het fiscale gunstregime voor multinationals.

“Met een tarief van 34 procent zonder substantiële aftrekken val je niet meer in de prijzen”, zegt Van Overtveldt in de krant. “Door het belastingtarief voor vennootschappen te verlagen naar 20 of 22 procent zullen we internationaal weer op de kaart staan.”

De minister stelt voor bedrijven te laten kiezen tussen twee systemen: 34 procent met behoud van aftrekposten, of een lager tarief van 20 of 22 procent zonder aftrekken.

Van Overtveldt wil het debat bij de begrotingscontrole in maart aangaan. Volgens hem zal het voorstel niet per sé geld kosten. “Het is niet uitgesloten dat een verlaging van het tarief leidt tot een verhoging van de inkomsten. Dat hebben we gezien toen Vlaanderen de successierechten heeft verlaagd.”

(belga)