© WH

“Werknemers van Antwerps kantoor RVA worden gepest door directeur”

Er is een ernstig pestprobleem in het Antwerpse kantoor van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Dat zeggen zes (ex-) werknemers. “De directeur vernedert mensen publiekelijk. Tot ze er ziek van worden”, klinkt het.

dvd

Vijf vrouwen en één man, van wie een deel nog bij de RVA werkt en een deel niet meer, stappen ten einde raad naar uw krant, net op de vooravond van de Week tegen Pesten. Ze zijn naar eigen zeggen allemaal het slachtoffer geworden van pesterijen door dezelfde persoon. Twee van hen zaten maanden aan een stuk thuis met mentale en fysieke klachten ten gevolge van de stress. Een andere dame slikt antidepressiva. “Het centrale bestuur is al jaren op de hoogte van het probleem, maar liet de zaak aanslepen”, klinkt het in koor. “Als dit zo verder gaat, gaan er mensen onderdoor gaan.”

In 2015 werd er een psychosociale risicoanalyse uitgevoerd in het kantoor in Antwerpen. Daarin gaf 25 procent van het personeel aan “weet te hebben van pestgedrag”. Maar de directeur verdedigt zich. “Het wordt afgedaan als pestgedrag, maar in werkelijkheid gaat het hier om mensen die niet presteren zoals het hoort. Meerdere van deze mensen gingen in het verleden in de fout. Als directeur probeer ik objectief te blijven en mijn verantwoordelijkheid op te nemen.”