© joh

Kunst ter ere van dode vluchtelingen

In de tuin van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen streek recent een opvallende lichtgevende container neer. Een kunstwerk ter nagedachtenis van alle overleden vluchtelingen.

dbw

In de tuin van de historische Sint-Pauluskerk plaatste de parochie in 2005 een klein beeldje ter nagedachtenis van ‘de onbekende vluchteling’. Aanleiding was een begrafenis die priester Paul Scheelen uitvoerde voor vluchtelingen die werden gegrepen door de schroef van een schip. “Die begrafenis heeft me zo aangegrepen dat ik aan kunstenaar Hugo Vereeck vroeg om een beeldje te maken”, zegt Scheelen. “Het ging om een grote brok arduin die je toevallig aantrof tussen de struiken, en waarbij de rechterhand probeert om de steen naar boven te duwen. Via de kunst wilden we het geweten van de stad wakkerschudden.”

Toen de Chileense moderne kunstenaar Victor Ramirez het beeldje zag staan, besloot hij de Sint-Paulusparochie een eigen kunstwerk cadeau te doen. “De kunstenaar was ontroerd omdat hij nog nergens een beeldje voor gesneuvelde vluchtelingen had aangetroffen”, zegt priester Scheelen. “Ramirez moest vroeger zelf vluchten voor het regime van Pinochet, en woont sindsdien in Spanje.”

Het werk van de kunstenaar moet de bezoekers een krachtig signaal geven. “Het gaat om twee opvallende containers die van binnenuit licht geven”, zegt Scheelen. “Meteen ook een verwijzing naar de containers waarin veel vluchtelingen de oversteek wagen.”

Mooist bij valavond

Het monument is vrij te bezichtigen in de tuin van de Sint-Pauluskerk en komt vanaf valavond het best tot zijn recht. “Tijdens de dag lijkt het een gewone container met graffiti”, zegt Scheelen. “Maar ’s avonds worden verschillende figuren zichtbaar, en verschijnen woorden in het Engels, Spaans en Nederlands. Alle termen verwijzen naar waarden als mededogen en empathie. Zo zijn in onze taal de woorden thuis, barmhartigheid en gedeelde tafel te lezen.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio