© WAS

Voetbal3de klasse BBerchem Sport - Beerschot Wilrijk (zondag 15.00u) - Sportief manager Marc De Mulder (Berchem Sport) en coach Urbain Spaenhoven (Beerschot Wilrijk) beseffen het belang van derby

“Ik ben toch jaloers op die sfeer op het Kiel”

Ze misten elkaar op een haar na bij zowel Berchem als Wilrijk. Zondag staan Urbain Spaenhoven en Marc De Mulder even lijnrecht tegenover elkaar, maar voor de grote rivaliteit is er te veel dat hun beide clubs verbindt.

Kristof somers en hugo fret

“Twee weken”, zegt De Mulder. “Zoveel heeft het gescheeld of ik had Urbain onder mijn hoede gekregen bij Berchem.”

“Ik vertrok er inderdaad aan het begin van mijn tweede seizoen. Het was voor mij onmogelijk geworden om nog verder te werken met iemand als Patrick Hantson”, herinnert Spaenhoven zich.

Hoe goed kennen jullie elkaar eigenlijk?

De Mulder: “Tegen mekaar voetballen hebben we, denk ik, nooit gedaan.”

Spaenhoven: “Hij was dan ook een betere voetballer dan ik.”

De Mulder: “En hij een betere trainer.”

Spaenhoven: “Wat jij deed bij Waaslandia was nochtans knap werk, van vierde provinciale naar bevordering. Even later volgde je mij op bij Wilrijk.”

De Mulder: “En dat moet zowat de slechtste beslissing uit mijn trainerscarrière geweest zijn. Ik zeg dit niet omdat hij er bij zit, maar Urbain is een coach die ook in die tijd al een enorme band ontwikkelde met zijn spelersgroep. Toen ik bij Wilrijk overnam, probeerde ik eigen accenten te leggen. Die spelers waren echter zo vertrouwd met zijn methoden dat dat seizoen het einde van mijn trainerscarrière betekende. Vergelijk het met Gent. Neem daar morgen Vanhaezebrouck weg en diens opvolger staat ook voor een onmogelijke opdracht.”

Een sportief manager wordt vaak ook niet gespaard.

De Mulder: “Een slecht gevoel na een nederlaag mag je eigenlijk niet naar huis meenemen. Maar in realiteit voel ik me nog altijd even verantwoordelijk als de trainer.”

Spaenhoven: “Met Frank Staes kan ik bij ons ook bepaalde keuzes doornemen. Een sportief manager die in dezelfde schoenen heeft gestaan als een coach, ervaar ik als een enorm voordeel.”

De Mulder: “Dat is zo. Ik volg bijvoorbeeld elke training, minstens een uurtje. Genoeg om te zien wat er leeft, wie er goed traint en wie minder.”

Spaenhoven: “En vanavond (dinsdag, red.) kom je bij ons kijken?”

De Mulder: “Ah, is het dan geen gesloten training? (lacht)

Spaenhoven: “Ja, ik heb allemaal zwarte doeken laten hangen. (plagend)

Houden jullie van het sfeertje rond zo’n derby?

De Mulder: “Wij uiteraard wel. Als ik iets mis in Berchem, dan is het die sfeer van de vroegere jaren. Ik speelde er zelf nog voor vijftienduizend toeschouwers. Dan voel je je nu niet altijd even gemakkelijk als je ziet hoe ons stadion gevuld is. Beerschot Wilrijk kan zo zesduizend man bijeenkrijgen. Wij mogen nog de strafste show van de wereld geven, dat gaan wij nooit meer klaar spelen.”

Spaenhoven: “Het is niet abnormaal dat zoiets bij hen voor een licht onbehaaglijk gevoel zorgt. Want in se werk je allemaal even hard.”

De Mulder: “Harder misschien nog. Wij moeten met honderd spelers praten om er vijf binnen te halen.”

Spaenhoven: “Berchem is een mooie club waarvoor ik enorm veel respect heb. Voor zijn supporters, maar ook voor de mensen die al jaar en dag die club leiden. Dat meen ik uit de grond van mijn hart. En misschien hoop ik ooit nog wel eens trainer te worden op Berchem. Waarom niet? Bij zo’n traditieclub die nota bene vijftig meter van mijn huis ligt. Ik moet zelfs de auto niet nemen.”

De Mulder: “En omgekeerd geldt dat respect ook voor het project-Beerschot Wilrijk. Met voorzitter Eric Roef werkte ik altijd goed. Assistent Marc Noë, keeperstrainer Luc Devos, Eddy Braem: dat zijn allemaal banden die je niet verloren laat gaan. En niet te vergeten: ik haalde ook mijn vrouw aan het Kiel. Zij woonde in de Stadionstraat.”

r zijn eigen ploeg, zijn eigen resultaat.”

Mogen we ons aan eenzelfde soort wedstrijd verwachten als bij de vorige derby?

De Mulder: “Wij zijn sinds die heenmatch (2-2 gelijkspel, red.) blijven stilstaan, daar moet je eerlijk in zijn. Soms, zoals in Hasselt onlangs, kunnen we al onze spelers een acht geven. Maar de week erna verdienen er veel niet meer dan een twee. Regelmaat krijgen we er maar niet in. Al heb ik er wel vertrouwen in dat iedereen er straks zal staan. Het is de voorbije weken duidelijk gebleken aan de schorsingen dat niemand dit duel wilde missen.”

Spaenhoven: “Berchem heeft het in eigen huis de jongste maanden wat moeilijker, maar daar hou ik voor deze wedstrijd geen rekening mee. Ik verwacht ze juist heel volwassen. Thuis 1-0 tegen Hasselt en vooral 3-0 tegen Bocholt. Meer heb ik niet nodig om zondag op het bord te schrijven.”