© BELGA

Veldrijden beloften WK in Zolder - Thijs Aerts put motivatie uit niet-selectie van zijn broer

“Ik wil voor mijn broer Toon een goede uitslag rijden”

Thijs Aerts kan zondag in Zolder een dubbelslag slaan: Belgisch kampioen en wereldkampioen worden in één maand tijd. De Rijkevorselnaar laat er zich echter niet door opjagen. “Zelfs als ik niet op het podium sta, zal ik niet ontgoocheld zijn”, houdt Aerts de druk af.

kersten steurbaut

In Hotel Soete Wey, op slechts enkele honderden meters van het WK-parcours, staan alle Belgen op donderdag de pers te woord. Bij de beloften worden Quinten Hermans - Europees kampioen - en Eli Iserbyt - eindwinnaar Wereldbeker en Superprestige - druk gesolliciteerd. Het duo staat met stip genoteerd voor een Belgische wereldtitel.

In de schaduw van het gebeuren kijkt Thijs Aerts rustig toe. Belgisch kampioen, maar zondag een outsider. “Na mijn Belgische titel in Lille moet er voor mij niets”, blijft Aerts er kalm onder. “Voor andere renners is dat wel het geval.”

Toch zorgt die nationale titel niet voor totale rust. “Een WK, dat is altijd een zenuwachtig gedoe. Je hebt hier specifiek naar toegewerkt, je wil presteren. Ondanks die Belgische titel denk ik niet dat ik meer rust heb dan mijn landgenoten. Een week voor de wedstrijd komt de stress bij mij al op. Als je dan aankomt in het rennershotel, wordt die spanning nog wat groter. Maar het is niet dat het ondraaglijk wordt.”

Extra motivatie

Naast Hermans en Iserbyt hopen ook Daan Soete en Daan Hoeyberghs zondag een gooi te doen naar de wereldtitel. Samen met Aerts maakt dat vijf Belgen. “Het zal echter geen probleem zijn om een ploeg te vormen”, voorspelt Aerts. “Meer dan de helft van de selectie (Aerts, Cleppe, Hermans, Soete en Iserbyt rijden voor Telenet-Fidea, red.) vormt al een ploeg op zich. Dat is een groot voordeel. Het spreekt voor zich dat we niet achter elkaar zullen rijden als er nog een buitenlander in de wielen zit.” Wie we daar in het oog moet houden? “Nieuwenhuijs, Toupalik en Andreasen. Zij staan allemaal in de luwte, maar we mogen hen niet uit het oog verliezen. Als Andreasen op dreef is, zal hij moeilijk bij te houden zijn.”

Aerts werd donderdag aan het hotel afgezet door zijn broer Toon, niet geselecteerd bij de profs. Die keuze van de bondscoach is voor Thijs een extra motivatie. “Ik wil voor hem een goede uitslag rijden, maar ik zal niet plots tien per uur rapper fietsen omdat hij er niet bij is.”