© BELGA

Veldrijden WK vrouwen

Ellen Van Loy: “Medaille zou bekroning zijn van regelmatig seizoen”

Sanne Cant kan zaterdag de eerste Belgische wereldkampioene worden. In haar zog hoopt Ellen Van Loy stiekem op een tweede Belgische medaille bij de vrouwen. “Op een goede dag kan ik hoog eindigen”, klinkt het optimistisch.

sks

Van Loy staat in Zolder aan de start van haar vijfde WK bij de elite. Haar beste prestatie was een achtste plaats vorig jaar in Tabor, maar na een seizoen met veel regelmaat mikt ze zaterdag hoger. “Een medaille zou een mooie beloning zijn van mijn regelmatig seizoen”, aldus Van Loy. “Ik ben geen winnaarstype (Van Loy won dit seizoen twee crossen, red.), maar ik ben ook geen verliezer. Dat typeert mij wel als renster. Op een goede dag moet ik hier hoog kunnen eindigen.”

Dat bewees Van Loy eind december al met een derde plaats in de Wereldbekerwedstrijd in Zolder. “De omstandigheden zijn nu vergelijkbaar en dat motiveert me om opnieuw een goed resultaat te rijden. Die podiumplaats zegt me veel meer dan mijn elfde plaats vorige week in Hoogerheide.”

Loes Sels: “Overweldigend”

Loes Sels begint in Zolder aan haar negende WK bij de elite. Veertien jaar geleden, bij het vorige WK in Zolder, was ze er ook al bij. Zij kan dus het best inschatten hoe het is om door zo’n massa volk te rijden. Er worden dit weekend maar liefst 65.000 toeschouwers verwacht. “Zo’n ervaring is overweldigend”, herinnert Sels zich. “Op WK’s in het buitenland staat er ook veel volk, maar toen was ik echt onder de indruk. Op de Sacramentsberg is het dan even rustig, maar daarna beland je meteen terug in die gekte.”

Karen Verhestraeten: “Stress”

Het schrikt debutante Karen Verhestraeten niet af. Integendeel. “Al die Belgen die ons zullen aanmoedigen, ik kijk ernaar uit. Stress? Voorlopig blijf ik er rustig bij, maar zaterdag zal die zeker aanwezig zijn. Aan een resultaat wil ik echter niet denken. In eerste instantie moet ik proberen te genieten van het moment en ervaring opdoen voor de toekomst.”