© Patrick Hattori

Gerechtshof net voor groot stadsfestival in de steigers

Het gerechtshof van Mechelen wordt enkele maanden in de steigers gezet voor een onderhoud. In juni moet dat klaar zijn, net op tijd voor het grote stadsfestival Op.Recht dit najaar. Het is namelijk 400 jaar geleden dat de Grote Raad in het Hof van Savoye zijn intrek nam.

Sven Van Haezendonck

Een aannemer bouwt vanaf volgende week een stelling rond het voormalige paleis van Margareta van Oostenrijk in de Keizerstraat. Dat monument heeft een rijke geschiedenis, die de historische rijkdom van Mechelen in belangrijke mate mee heeft bepaald. In 2016 is het 400 jaar geleden dat de Grote Raad zich hier vestigde. De contouren van wat wij vandaag onze rechtstaat noemen, werd hier in de 15de, 16de en 17de eeuw mee uitgetekend.

In die periode trokken talloze burgers naar Mechelen om hun recht te halen. ‘Mir ginn op Mecheln’, luidde een gezegde in het Luxemburgs. En in het Frans was dat ‘Nous pousserons l’affaire jusqu’à Malines’. Mechelen was dus een stad met Europese uitstraling. Met een rechtshistorische tentoonstelling, die eind februari wordt voorgesteld, zetten de stad en justitie dat nog eens in de verf.

"Erg actueel thema"

Volgens burgemeester Bart Somers (Open Vld) het moment om dit jaar zeker naar de stad af te zakken. “Recht en rechtvaardigheid is een maatschappelijk relevant thema en bovendien erg actueel. In die context hebben wij in onze stad niet alleen het Hof van Savoye, maar ook het Hof van Busleyden waar Thomas More Utopia schreef en Kazerne Dossin om de flagrante schending van mensenrechten te gedenken”, vertelt de burgemeester.

Dit najaar opent het stadsfestival Op.Recht met een eerste tentoonstelling en allerhande culturele activiteiten in de stad. In het voorjaar van 2017 vindt er een kunstenfestival plaats. In 2018 moet het nieuwe stadsmuseum in het Hof van Busleyden klaar zijn, waar dan een kunsthistorische tentoonstelling zal lopen.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio