© Jan Van der Perre

Weinig animo voor fusies

Negentien gemeenten in Vlaanderen laten zich de komende maanden screenen door een extern adviesbureau. Voor zichzelf of om uit te kijken naar samenwerkingsverbanden met andere gemeenten. Voor een mogelijke fusie loopt echter niemand warm.

Wout Engels

De Vlaamse overheid lanceerde eind vorig jaar een oproep aan gemeenten om zich kandidaat te stellen voor een grondige doorlichting door een extern adviesbureau. Onder meer Borsbeek en Hemiksem krijgen zo de komende weken en maanden het bureau over de vloer. Vlaanderen neemt een deel van de kosten op zich.

Officieel is de doorlichting bedoeld om het eigen gemeentelijk apparaat onder de loep te nemen. Maar ook mogelijke samenwerkingsverbanden met andere gemeenten zullen bestudeerd worden. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) maakte zich reeds sterk dat fusies tussen gemeenten geen taboe meer zijn. Bij de gemeenten klinkt echter een heel ander geluid.

“Een onderzoek naar een mogelijke fusie? Neen, dat is helemaal niet de bedoeling”, zegt Luc Bouckaert (CD&V), burgemeester van Hemiksem. “We zijn ook geen vragende partij. Maar het kan geen kwaad om jezelf eens aan een evaluatie te onderwerpen en meteen te kijken waar je kan samenwerken met de buren.”

De gemeente Borsbeek stelde zich samen met Wijnegem kandidaat voor de doorlichting. “Dit was een ideale kans om ons op een vrij goedkope manier eens te laten doorlichten”, zegt burgemeester Dis Van Berckelaer (BbA). “Het getuigt van goed bestuur om je sterke en zwakke punten te kennen en afspraken te maken met de buurgemeenten. Een fusie is echter het laatste van onze zorgen.”