© ronny van den ackerveken

Bedrijf biedt kerstomaten aan in automaat

Tomatenbedrijf Stoffels uit Rijkevorsel heeft een originele manier om kerstomaten in winkels aan te bieden. Met een trek aan de hendel komen de kleine vruchten uit een automaat tevoorschijn. Dat zorgt ervoor dat de strenge hygiëne niet wordt aangetast.

ronny van den ackerveken

De Stoffels Automaat lijkt een beetje op de ‘draaikasten’ voor kauwgomballen die vroeger naast veel winkeldeuren stonden. De voorbije maanden zijn ze als test in enkele winkels in België en Nederland geplaatst. Daar zagen de uitbaters de verkoop omhoog schieten.

“Zelfbediening in winkels neemt steeds meer toe”, zegt Petra Veldeman van Stoffels Tomaten. “Het gebrek aan hygiëne voor groente en fruit stoorde ons wat. Kerstomaten vallen soms op de grond of klanten nemen het vast met hun handen in plaats van een schepje te gebruiken. In ons bedrijf hanteren we een strenge hygiëne, maar dat moet dan ook als het product in de winkel ligt. Verder viel het ons op dat er steeds meer automaten geplaatst worden. We willen met de automaat ook meegaan met de trend tegen te veel verpakkingen en verspilling van producten. Er kunnen dankzij onze machine geen tomaten meer op de grond vallen. De bijhorende zakjes zijn gemaakt van gerecycleerd papier.”