Ook districtsvoorzitters niet opgezet met uitspraken stadsdichter

Stadsdichter Maarten Inghels, Paul Cordy en Tjerk Sekeris Foto: BELGA/Joris Herregods/Dirk Kerstens

Ook districtsvoorzitters niet opgezet met uitspraken stadsdichter

Print
Antwerpen / Deurne -

Na het Antwerpse stadsbestuur hebben nu ook de districtsvoorzitters zich gekeerd tegen de uitspraken van kersvers stadsdichter Maarten Inghels. Respectievelijke districtsvoorzitters van Antwerpen Paul Cordy en Deurne Tjerk Sekeris (beiden N-VA) hebben woensdagavond hun antwoord geformuleerd in een open brief.

Nieuwbakken Antwerps stadsdichter Maarten Inghels zorgde dinsdag voor ophef door zijn open brief aan burgemeester Bart De Wever in weekblad Knack. Hij nam naar eigen zeggen “geen blad voor de mond” en ook de aanwezigheid van militairen in Antwerpen werd zwaar op de korrel genomen, met een speciale verwijzing naar een gedicht van zijn collega Paul van Ostaijen.

Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) sprak woensdagochtend zijn antwoord uit . “Maarten, schrijf vooral wat je schrijven wil”, zei Heylen in een open brief. “Maar wat had ik er naar verlangd dat het morgen op Gedichtendag voor één keer niet over de polemiek of de politiek zou gaan.”

“Stevig wederwoord”

De Antwerpse en Deurnese districtsvoorzitters Paul Cordy en Tjerk Sekeris antwoorden nu ook op de uitspraken van Inghels. “Kreeg u het koud van al dat kaki in onze straten, wij kregen het al even benauwd van uw suggestie om fors te investeren in een hele Propagandastaffel aan kunstenaars om IS op afstand te houden”, schiet het duo met scherp. “En daarbij was niet eens duidelijk of het de instrumentalisering van die kunstenaars is die de wenkbrauwen doet fronsen dan wel de suggestie dat kunst alleen kan bloeien met rijkelijke gemeenschapsgelden als meststof.”

“Vergis u niet”, gaan de twee verder. “Een welgemikt gedicht kan perfect de discussie aanzwengelen, zolang men het gedicht niet met de discussie zelf verwart. En tenslotte draait het toch ook in kunst om de inhoud, om dat wat men wil zeggen. Neem dus die vrijheid om te polemiseren, maar verwacht u wel aan stevig wederwoord als we het niet eens zijn. En doe dat wederwoord dan vooral niet af als bekrompen rancune van ongeïnteresseerde politici. Want mocht het ons werkelijk niet interesseren, dan deden we ook geen moeite om uw werk te lezen.”

Lees hier de open brief van districtsvoorzitters Paul Cordy en Tjerk Sekeris aan de stadsdichter:

Waarde Stadsdichter,

Sta ons toe u eerst en vooral te feliciteren met uw aanstelling als stadsdichter. Sinds de stad in 2003 de eerste stadsdichter benoemde hebben we al enkele grote namen dit ambt met verve ingevuld, en we kijken uit naar de gedichten die u de volgende jaren voor en over de stad zal schrijven. Want ja, poezie is niet noodzakelijk iets voor het mecenaat uit het verleden, maar moet ook vandaag nog zijn plaats in het hart van de Sinjoor kunnen vinden.

En u hebt ondertussen briefgewijs uw entree niet gemist. Mooi zo. Als kersverse districtsvoorzitters weten we hoe belangrijk het is op tijd het juiste visitekaartje af te geven. U wist meteen zelfs de juiste snaar te raken, met een verwijzing naar het oppakken van Van Ostaijen omwille van een jeugdig flamingant protest tegen de überbelgische kardinaal Mercier, voorwaar herkenbaar voor mee dan één huidig mandataris op en rond de gemeentelijke raadszalen.

Wist u het juiste woord te vinden, alleen jammer dat het met de boem van de paukeslag wat minder ging. Voor een slagwerker is het belangrijk dat zijn interventie volledig juist zit. Maar dat zat met uw paukgeroffel over de hedendaagse bezette stad wat minder snor. De vergelijking tussen de bezette stad uit 1914 en de patrouillerende para’s uit 2016 loopt op zijn zachtst gezegd nogal mank. Soldaten die op vraag van de eigen democratisch verkozen overheid veiligheidstaken overnemen op één lijn zetten met de brute bezettingstroepen van een autocratische Kaiser, erg netjes is het niet – al was het maar tegenover die soldaten die daar dag in dag uit op wacht staan.

Kreeg u het koud van al dat kaki in onze straten, wij kregen het al even benauwd van uw suggestie om fors te investeren in een hele Propagandastaffel aan kunstenaars om IS op afstand te houden. En daarbij was niet eens duidelijk of het de instrumentalisering van die kunstenaars is die de wenkbrauwen doet fronsen dan wel de suggestie dat kunst alleen kan bloeien met rijkelijke gemeenschapsgelden als meststof. Voor de vrije ondernemer die een kunstenaar toch per definitie is, is dat toch maar een lugubere gedachte. Al charmeert de gedachte dat net onze culturele verworvenheden, erfenis en toekomst de grote troeven zijn om de identiteit aan te scherpen en anderen al dan niet voor onze samenleving warm te maken.

We weten wel dat sterke beelden associëren een dankbaar artistiek procedé is, maar dat maakt die associaties daarom nog niet tot deugdelijke argumenten. De flou artistique maakt het wat moeilijk om een discussie scherp te stellen, het gezagsargument van de esthetische gaven van een kunstenaar is niet altijd even deugddoend voor het democratisch debat. En uiteindelijk zou het in de politiek vooral toch daarom moeten draaien. Niet de propagandawaarde van het mooie woord, wel de scherpte van het juiste tegenwoord maken de essentie uit van een democratie.

Vergis u niet: een welgemikt gedicht kan perfect de discussie aanzwengelen, zolang men het gedicht niet met de discussie zelf verwart. En tenslotte draait het toch ook in kunst om de inhoud, om dat wat men wil zeggen, om de aandacht die men bij het publiek op de boodschap wil trekken. Poezie pur sang – we zouden niet weten wat dat is. Neem dus die vrijheid om te polemiseren, maar verwacht u wel aan stevig wederwoord als we het niet eens zijn. En doe dat wederwoord dan vooral niet af als bekrompen rancune van ongeïnteresseerde politici. Want mocht het ons werkelijk niet interesseren, dan deden we ook geen moeite om uw werk te lezen.

We kijken dus niet alleen uit naar stevige gedichten, maar al evenzeer naar even stevige woordenwisselingen. En evengoed naar een boeiend gesprek over uw en onze lievelingsdichters. Maar dat zal stof zijn voor een andere brief.

Met vriendelijke groeten,

Paul Cordy en Tjerk Sekeris Districtsvoorzitter Antwerpen en Districtsvoorzitter Deurne

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio