© Archief

Wat verandert er op 1 februari?

Een nieuwe maand, nieuwe veranderingen. Ook al gaat het om een korte maand, ook februari zal een invloed hebben op de dikte van uw portefeuille. Een overzicht.

FiVr

Fiscus int boete via loon, huur of bankrekening

Wie zijn boete(s) niet betaalt, krijgt vanaf februari sneller te maken met loonbeslag. De achterstallige som kan ook rechtstreeks van de bankrekening worden gehaald. Daarbij gaat het niet meer alleen om het tegenhouden van de terugbetaling van belastingen of het sturen van een deurwaarder, maar bijvoorbeeld ook om derdenbeslag. Zo zal de fiscus werkgevers kunnen contacteren en hen opdragen het openstaande boetegeld van het eerstvolgende salaris af te houden en in de schatkist te storten. Huurders kunnen dan weer een brief in de bus krijgen met het verzoek om een deel van de huursom aan de belastingdiensten over te maken. Tot slot mogen ook de banken post van Financiën verwachten. De fiscus kan hen vragen of er nog "voldoende provisie" op de rekening van de wanbetaler staat. Zo ja, dan mag het verschuldigde bedrag worden doorgestort.

Er zijn wel beperkingen: de wetgever bepaalt dat 1.037 euro netto per maand niet vatbaar is voor beslag.

Hogere tarieven voor abonnementen De Lijn

De openbaarvervoermaatschappij De Lijn trekt de tarieven voor de abonnementen en de dagpassen op. Daarnaast komt er ook een eind aan DINA, het systeem waarbij automobilisten die hun auto van de hand doen 50 procent korting kregen op een jaarabonnement.

De prijzen van sms-tickets, biljetten en rittenkaarten wijzigen niet, maar de abonnementen en de dagpassen worden wel een pak duurder :- Zo stijgt de prijs voor een Buzzy Pass van één maand van 25 naar 30 euro. Voor een volledig jaar klimt de prijs van 195 naar 199 euro.- De prijs van een Omnipas van één maand gaat dan weer van 38 naar 46 euro, de jaarprijs stijgt van 294 naar 299 euro.- Voor een dagpas zal dan weer 6 (in voorverkoop) of 8 euro (op het voertuig zelf) betaald moeten worden. Tot nu lag het tarief op respectievelijk 5 en 7 euro.

Tot drie uur op voorhand assistentie aanvragen in NMBS-stations

Reizigers met een beperkte mobiliteit kunnen vanaf februari in achttien grotere stations tot drie uur op voorhand assistentie aanvragen om op of van een trein te stappen. Die aanvraag moest vroeger zeker 24 uur op voorhand gebeuren. Voor alle andere stations moet assistentie wel een dag op voorhand aangevraagd worden.

De nieuwe regeling geldt enkel voor rechtstreekse verbindingen tussen de achttien stations Antwerpen-Centraal, Brugge, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Denderleeuw, Dendermonde, Gent-Sint-Pieters, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Charleroi-Zuid, Luik-Guillemins, Bergen en Namen.

Traumabegeleiding voor jonge vluchtelingen

Vlaanderen start vanaf 1 februari met traumabegeleiding voor jonge vluchtelingen. Mobiele teams zullen langs de Vlaamse scholen en welzijnscentra trekken om getraumatiseerde vluchtelingen te begeleiden.

De in totaal zes mobiele teams - één voor elke Vlaamse provincie en één voor Brussel - moeten extra ondersteuning bieden aan hulpverleners die zich met de jonge nieuwkomers bezighouden. Zo zullen ze onder meer langsgaan bij Vlaamse scholen en de Centra voor Leerlingenbegeleiding.

De mobiele traumateams moeten een antwoord bieden op het feit dat Vlaanderen te maken heeft met een grote toename van het aantal jonge vluchtelingen die een trauma hebben opgelopen door de oorlogssituatie en de vlucht.

Het initiatief wordt gecoördineerd door de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) en het Brusselse Centrum voor Solidariteit en Trauma, Solentra.