© katherine morilo diaz (sl-cadix)

Woning vinden is grootste vrees voor de toekomst

Generatie2018: huisje, tuintje, kindje in de stad

De meerderheid van de door Gazet van Antwerpen ondervraagde jongeren in het dossier Generatie2018 wil in Antwerpen blijven wonen, hier een partner vinden en ook kinderen grootbrengen. Veel jongeren vrezen evenwel dat een goede woning vinden niet evident zal zijn.

Wim Daeninck

35.000 Antwerpse jongeren die nu tussen 15 en 21 jaar oud zijn, trekken in 2018 voor het eerst naar de stembus. Waar leggen zij hun prioriteiten? Wat als ze de rol van de burgemeester mogen opnemen? Hoe ziet de stad van hun dromen eruit? Volg nog tot woensdag het hele dossier Generatie2018 in Gazet van Antwerpen, en hier via www.gva.be/generatie2018.


De aankomende generatie stemplichtigen woont niet alleen graag in hun buurt en stad, ze willen er ook heel graag blijven. Drie op de vier jongeren willen niet weg uit Antwerpen. In het noorden van Groot-Antwerpen – de polderdistricten en Ekeren – is dat zelfs acht op de tien. Bij de jongeren met een allochtone achtergrond is dat anders. Daar zegt bijna één op de vijf (19%) dat hij of zij weg wilt uit Antwerpen, als hij of zij daar de kans toe krijgt.

Maar of die honkvastheid ook zal lukken, daar twijfelt een grote groep toch aan. Zowat de helft slechts denkt dat ze later daadwerkelijk in Antwerpen zullen wonen. Bij jongeren van allochtone origine is dat nog minder (47%).

Woning vinden

Er heerst ook onzekerheid over het feit of ze hier een geschikte en/of betaalbare woning zullen vinden. Vier op de tien jongeren denken dat het niet makkelijk zal zijn om een eigen huis te hebben in de stad. Slechts een kwart denkt dat dit zal lukken. Opvallend: bij allochtonen is die groep veel groter: vier op de tien jonge allochtonen denken dat een eigen stadswoning geen probleem zal zijn.

Antwerpse partner

En hun partner? Die komt ook uit Antwerpen. Bijna negen op de tien Antwerpse jongeren zien voldoende mogelijkheden om hier iemand te leren kennen. Het logische biologische gevolg daarvan zorgt voor iets meer twijfel: slechts zes op de tien willen graag hun kroost grootbrengen in de stad. Jongeren met een Belgische origine zien dat iets rooskleuriger in (66%) dan jongeren met een andere nationaliteit (53%).

Ringland

Eerder in dit dossier viel al op dat Generatie 2018 niet meteen denkt dat de stad in de toekomst groener zal zijn. Bovendien – en dat zie je op zowat elke milieumanifestatie – is het allochtone gedeelte van jong Antwerpen veel minder begaan met milieuproblemen dan hun ‘witte’ leeftijdsgenoten.

Het symbooldossier bij uitstek is de overkapping van de Ring. We vroegen ons staal van 800 jongeren dan ook wat ze vonden van Ringland.

De meningen zijn verdeeld. Zowat de helft vindt de overkapping van de Ring een goed idee, al blijft het aandeel ‘helemaal akkoord’ hangen op iets minder dan een kwart. De grootste voorstanders vinden we in de hoogste sociale groep (64%) en bij de autochtone jongeren (61%).

Eén op de vijf jongeren ziet dan weer weinig heil in het Ringland-verhaal, onder wie 7 procent fervente tegenstanders. Bij de laagste sociale groep is de weerstand het grootst (2%). Meer dan één op de vier ten slotte heeft geen mening.

De grootste voorstanders vinden we (uiteraard) bij wie op Groen wil stemmen (65%), maar ook bij wie een voorkeur uitspreekt voor CD&V (61%). De meeste tegenstand bij sp.a-stemmers (29%).

  • Lees de slotaflevering van Generatie2018 - De Stad van mijn Dromen - vandaag in Gazet van Antwerpen

MEER OVER Generatie2018

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio