Kust vreest vluchtelingenkamp vlak bij haven van Zeebrugge

Het vluchtelingenkamp in Duinkerke Foto: Photo News

Kust vreest vluchtelingenkamp vlak bij haven van Zeebrugge

Print

De jongste vier weken zijn in Zeebrugge tussen de 700 en 800 vluchtelingen opgepakt, in Veurne waren dat er 400. “Als we niet elke nacht controleren, hebben we hier binnen de kortste keren een tentenkamp met vluchtelingen die uit Calais en Duinkerke komen”, zegt de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwe.

De kustburgemeesters hebben een open brief naar de regering gestuurd om extra steun te vragen. De helft van alle illegalen die in ons land worden betrapt, worden immers in West-Vlaanderen opgepakt. Omdat ze van daar in Groot-Brittannië proberen te geraken. Lukt dat niet, keren ze via Veurne terug naar Frankrijk om het daar opnieuw te proberen.

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwe vreest dat er een vluchtelingenkamp zal ontstaan in de bosjes van Heist, vlak bij de haven van Zeebrugge.

Hotspots

“We merken dat meer en meer vluchtelingen die uit de kampen van Calais en Duinkerke komen en proberen Groot-Brittannië te bereiken bij ons terechtkomen. Iedereen aan de kust maakt zich grote zorgen. Onze politiekorpsen doen wat ze kunnen, maar ze zitten stilaan op hun tandvlees. Elke nacht controleren ze een aantal hotspots in de regio. Bosjes, onder bruggen, leegstaande panden. Alle plaatsen waar illegalen kunnen overnachten. En elke nacht worden er ook opgepakt. Meestal enkele tientallen. Met slaapzakken en tenten. We geven ze voorlopig de kans niet om die tenten op te slaan. Maar als we enkele dagen niet zouden controleren, zitten we met een tentenkamp dat wel eens snel zou kunnen uitbreiden”, vreest de gouverneur.

De West-Vlaamse kustburgemeesters hebben in de brief aan de overheid veertig extra agenten van de federale politie gevraagd om het probleem beheersbaar te houden. “Want over goed twee maanden begint de paasvakantie al en verwachten we een massa volk als het weer wat mee zit. Met de politie die we hebben, vrezen we alle taken niet meer te kunnen uitvoeren”, klinkt het.

Scheepvaartpolitie

Niet alleen de lokale politie heeft de handen vol met de vluchtelingen.” De scheepvaartpolitie doet de jongste tijd bijna niets anders meer dan vluchtelingen oppakken, terwijl de andere taken blijven liggen, zegt de provinciegouverneur nog.

Decaluwe dringt naast extra agenten ook aan op een vast ambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken in West-Vlaanderen. En een mobiel afhandelingscentrum. “Dat is geen overbodige luxe als je weet dat de jongste maand tussen 700 en 800 vluchtelingen zijn opgepakt in Zeebrugge en nog geen 400 in Veurne.”

.

Nu in het nieuws