“Kankerverwekkend effect asfalteringswerken wordt onderschat”

Foto: w&f

“Kankerverwekkend effect asfalteringswerken wordt onderschat”

Print

Wegenwerkers zijn zich niet altijd bewust van het kankerverwekkend effect dat gepaard kan gaan met blootstelling aan bitumen tijdens asfalteringswerken. Dat zegt Pierre Cuppens, algemeen secretaris van ACV Bouw - Industrie & Energie. Cuppens baseert zich daarvoor op onderzoek van zijn vakbond en HR-dienstverlener Mensura.

Arbeiders die werken met bitumen worden blootgesteld aan zware chemische stoffen. Tijdens de zomer reageert bitumen bovendien op lichtstralen, met een verhoging van de effecten van ultraviolette straling. Huidproblemen, huidkanker, bronchopulmonale aandoeningen en andere kankers ten gevolge van blootstelling aan bitumen zijn bovendien opgenomen in de lijst van beroepsziekten van de Europese Unie.

Desondanks zijn arbeiders zelden op de hoogte van de risico’s die ze lopen en van de veiligheidsregels op de werven. Zo blijkt uit een enquête van ACV bij 231 bedrijven dat niet de helft (47 procent) van de arbeiders over respiratoire bescherming beschikt. Bovendien is bij slechts 6 procent van de werven een douche voorzien en bij 10 procent wasbakken.

ACV dringt daarom aan op meer controles door politie en inspectiediensten.

Nu in het nieuws