© FRBE

© FRBE

© FRBE

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Wat je nog niet wist over het Vleeshuis

Het Vleeshuis mag vandaag dan het Museum Klank van de Stad herbergen, vijf eeuwen geleden was het het meest prestigieuze gebouw van Antwerpen en verkochten de beenhouwers in de grote hal in tientallen stalletjes hun vleeswaren. Maar CittA komt voor de zolders en ook die hebben zo hun geheimen.

IL

Daarom is het gebruikte hout van het Vleeshuis niet ontvlambaar...

"De kwaliteit van het gebruikte eikenhout is onvoorstelbaar, de houdbaarheid is haast onbeperkt. Deze zolders zijn vijf eeuwen oud en nog altijd in perfecte staat", legt conservator Karel Moens uit. "Het hout is zodanig uitgehard dat het harder dan beton is geworden. Elke schroef die je er probeert in te draaien, breekt gegarandeerd af."

"Ook qua brandveiligheid scoort het erg goed, de hardheid maakt ontvlammen moeilijk. En dat zegt ook iets over de prijs. Als je vandaag een gebouw zou optrekken dat de vergelijking met het Vleeshuis van toen kan doorstaan, zou dat haast onbetaalbaar zijn."

Daarom zie je in de stad zelden eeuwenoude huizen met een gevel die breder is dan 7,5 meter...

Het Vleeshuis werd begin 1500 gebouwd. De daken en gebinten werden in hout opgetrokken. Liefst sterk en duurzaam hout, eikenhout met andere woorden.

Conservator Karel Moens: "De Vlaamse eikenbossen waren in de eeuwen ervoor bijna allemaal gekapt. En dus moest men via schepen het eik van elders invoeren. De kwalitatief beste en duurste eik op dat ogenblik kwam uit de Baltische staten en dus ging men het daar kopen."

"Om het hout naar Antwerpen te brengen, bedacht men bovendien een efficiënte manier van transport. Men standaardiseerde de afmetingen van de balken, zodat men de schepen optimaal kon laden. En 7,5 meter bleek de ideale afmeting. Dat betekende dat het overspannen van één ruimte niet breder kon dan 7,5 meter."

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio