© jct

Villanella maakt seks en relaties bespreekbaar voor tieners

Seks en relaties zijn niet de gemakkelijkste zaken om te bespreken met

tieners. Kunstencentrum Villanella probeert het toch, en nodigt opvallende sprekers en ervaringsdeskundigen uit.

dbw

Kunstencentrum Villanella organiseert volgende maand een themadag rond identiteit, seks en relaties. In twee dagen tijd passeren er ruim zeshonderd leerlingen van Antwerpse scholen. De themadag maakt deel uit van De Clusters van Villanella. “Een serie bijeenkomsten waarbij zeventien- en achttienjarige Antwerpenaren samenkomen om rond een bepaald thema te praten, te voelen en te beleven”, zegt Ilja Antonneau van Villanella. “De Clusters openen altijd met lezingen van professoren en ervaringsdeskundigen, gevolgd door serieuze gesprekken, en ludieke workshops.”

“Jongeren komen via het internet met veel zaken in aanraking”, zegt seksuologe Eef Lommelen. “Wij willen het thema identiteit, seks en relaties op een wetenschappelijke manier benaderen, met voorbeelden uit het leven.”

“We kozen zowel voor wetenschappers die de materie op een begrijpelijke manier kunnen overbrengen als voor mensen met een persoonlijk verhaal”, zegt Lommelen. “Zo praat bioloog Dirk Draulans in kleine groepjes over de biologie van seks en de evolutie van seksualiteit, en leidt professor Paul Enzlin van de KU Leuven het programma in met een interactieve uiteenzetting over wat normaal en abnormaal is in de seksualiteitsbeleving.”

Stadsdichter Stijn Vranken begeleidt de jongeren bij het schrijven van een liefdesbrief. “Een mooi tegengewicht voor de korte dirty talk die vaak via sms wordt gehanteerd”, zegt Lommelen. “Verder ontvangen we een mannelijke sekswerker, een seksuoloog en een transgender en organiseren we een quiz over mythes rond het thema.” Tot slot zijn er ook workshops: flirten, koken met afrodisiaca en hoe gedraag ik me mannelijk of vrouwelijk.

Vastgoed

Jobs in de regio