© Photo News

Weyts: “Vlaanderen laten betalen voor Brusselse tunnels? Kan niet”

Als het van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) afhangt, zal het Vlaams Gewest niet meebetalen aan de renovatie van de Brusselse tunnels. “Als je bevoegd bent, dan ben je ook verantwoordelijk en niet alleen voor de lusten, ook voor de lasten. Als men vaststelt dat de Brusselse regering in heden en verleden niet gedaan heeft wat moest of wat moet, ook dan ben je verantwoordelijk en kan je toch niet de factuur of een deel ervan doorsturen naar anderen”, aldus Weyts.

gjs

Een aantal Franstalige politici wil dat de federale regering en de gewesten samenwerken om de Brusselse mobiliteitsproblemen op te lossen nu er problemen blijken met de Brusselse tunnels. “Er zijn investeringen nodig. Op Belgisch niveau moeten de federale regering en de Brusselse, Waalse en Vlaamse regering samen rond de tafel gaan zitten om een oplossing te vinden’, zei Onkelinx op de RTBF-radio. MR-vicepremier Didier Reynders zit op dezelfde golflengte. “Federaal en gewesten moeten samenwerken over hoe we het Gewestelijk Expresnet (GEN), de metro en de renovatie van de tunnels moeten aanpakken”, zei hij op Bel-RTL

Maar volgens Vlaams minister Ben Weyts kan het niet dat Vlaanderen mee zou opdraaien voor de renovatiekosten van de Brusselse tunnels. Brussel moet zijn verantwoordelijkheid opnemen en de factuur niet doorsturen, is de boodschap van Weyts. Weyts: “Dat de Vlamingen gebruik maken van de Brusselse infrastructuur doet niet ter zake. Ik vraag toch ook geen geld aan het Waals en Brussels gewest voor pakweg het onderhoud van de E40 omdat Walen en Brusselaars in groten getale naar de kust rijden. Tot slot, werd op basis van de vermeende last van de pendel, in de zesde staatshervorming, 500 miljoen extra voorzien voor het Brussels Hoofdstedelijk gewest.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER