© REUTERS

Zoekteam verdwenen vliegtuig MH370 verliest sonartoestel

Het team dat in het zuiden van Indische Oceaan op zoek is naar wrakstukken van het vliegtuig MH370 van Malaysia Airlines, dat op 8 maart 2014 verdween, is een sonartoestel verloren. De kabel waarmee het toestel aan een schip was vastgemaakt, is gebroken, zo meldt het Joint Agency Coordination Centre, de Australische autoriteit die de zoekoperatie leidt.

gjs

“De ‘towfish’ (sonarscanner, red.) botste tegen een moddervulkaan van 2.200 meter, waardoor de sleepkabel brak”, klinkt het. “De towfish en 4.500 meter kabel kwamen los van het schip en liggen nu op de bodem van de oceaan.”

Bij het incident raakte niemand gewond en het Agency meldde nog dat het er vertrouwen in heeft dat het toestel “op een later moment” zal kunnen gerecupereerd worden.

Het schip Fugro Discovery is onderweg naar de haven van Freemantle in het westen van Australië, om daar een nieuwe kabel te gaan ophalen, en zal daar normaal gezien op 30 januari aankomen. De bemanning beschikt over een extra scanner, die momenteel wordt voorbereid, klinkt het nog in een persbericht.

De vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 met 239 mensen aan boord. Het vliegtuig was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking, maar uit satellietbeelden bleek dat het toestel nog urenlang richten zuiden is doorgevlogen, voor het boven de Indische Oceaan van de radar verdween. Op het eiland La Réunion zijn in augustus enkele wrakstukken van het toestel aangetroffen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio