© Foto Kurt Desplenter

Burgemeester van Koksijde wil zwembadverbod voor asielzoekers

Burgemeester Marc Vanden Bussche wil een zwembadverbod voor asielzoekers in de kustgemeente Koksijde. Een vluchteling uit het opvangcentrum in zijn gemeente werd zaterdag opgepakt nadat hij in het zwembad een minderjarig meisje (10) had 'betast'. De 23-jarige man van Iraakse origine werd na verhoor weer vrijgelaten. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Een begeleidster die met een groepje van een instelling uit de buurt aan het zwemmen was, sloeg zaterdagmiddag alarm bij de redders van het zwem- en recreatiebad Hoge Blekker in Koksijde. Een vluchteling had een van de minderjarige meisjes van haar groep vastgepakt en enkele seconden dicht tegen zich vastgehouden. Omdat de begeleidster en een andere getuige dat gedrag ongepast vonden, werd de politie verwittigd.

De verdachte, een asielzoeker van Iraakse origine uit het Fedasil-opvangcentrum in Koksijde, zei tijdens het verhoor dat hij niets verkeerds had gedaan. Volgens het parket van West-Vlaanderen werd de man zaterdagavond zonder voorwaarden weer vrijgelaten. Voor het parket is het onderzoek daarmee afgelopen.

Tweede incident

In Koksijde tillen ze echter bijzonder zwaar aan het incident. In die mate zelfs dat burgemeester Marc Vanden Bussche van de kustgemeente een zwemverbod plant voor asielzoekers. “Ik ga dit voorstel maandag voorleggen aan mijn college. Ik denk niet dat zwemmen voor asielzoekers van levensbelang is. Wat daarentegen wel van levensbelang is, is de veiligheid van mijn mensen. Ik wil niet dat Koksijde een tweede Keulen wordt. Mijn inwoners mogen hier niet met de schrik op het lijf zitten om te gaan zwemmen of rond te lopen.”

Volgens de burgemeester is het immers niet de eerste keer dat er klachten zijn over mensen van het opvangcentrum in het zwembad. “De zwembadbeheerder zit verveeld met wat er zich in zijn zwembad afspeelt”, aldus de burgemeester. “Eerder deze week was er nog een gluurincident. Toen al zaten we samen met Fedasil en de zwembadbeheerder om de toestand te bespreken. We kwamen toen overeen dat ze in het opvangcentrum het zwembadreglement en de gedragscode zouden uitleggen aan hun vluchtelingen. Maar het vorige brandje is nog niet goed en wel geblust en dan gebeurt dit.”

Nu in het nieuws