Zoekactie naar jongen (12) stopgezet: "Moeten realistisch zijn over overlevingskansen"

Print
De twaalfjarige jongen die zaterdagnamiddag samen met een leidster (22) werd meegesleurd nadat 'L'homme sauvage', een beek in Tihange, overstroomd was, is nog steeds niet gevonden. Reddingswerkers hebben zondagavond om 17 uur de zoekactie stopgezet. "We moeten realistisch zijn over zijn overlevingskansen", luidt het bij de Cel Vermiste Personen.

Zaterdagnamiddag rond 15 uur trad L’homme sauvage, de beek die Tihange (een deelgemeente van Hoei) van boven naar beneden doorkruist, plots uit haar oevers. De leden van de jeugdbeweging waren in de buurt voor een activiteit. Een deel van de groep was aan het repeteren voor een show, anderen waren verstoppertje aan het spelen toen de beek overstroomde. 

Een stuk ijs aan de rand van de beek brak door de dooi van de afgelopen dagen af en kwam in het water terecht. Dat veroorzaakte golven, die de twee meesleurden in het rioolstelsel.

Leidster teruggevonden

Rond 18 uur werd de leidster teruggevonden. De jongedame werd honderden meters meegesleurd, maar ze werd uiteindelijk gevonden langs een mangat vlakbij de brandweerkazerne. Ze was bij bewustzijn en verkeerde niet in levensgevaar, maar ze werd lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht.

Overlevingskansen

De brandweer van Hoei en Andenne, de politie van Hoei en Meuse-Hesbaye, de cel vermiste personen van de federale politie, de civiele bescherming van Crisnée, de gemeentediensten, verschillende reddingsdiensten en multidisciplinaire teams hebben ook zondag de hele dag nog met man en macht naar de jongen gezocht.

Om 17 uur werd de zoekactie echter stopgezet zonder resultaat. "Dat moesten we doen uit veiligheidsoverwegingen", zegt PS-burgemeester Christophe Collignon. "Het werd te donker. We mogen het leven van de speurders niet in gevaar brengen. Maandagochtend hervatten we, met nog extra manschappen. Ook enkele militairen zullen meehelpen."

Bij de zoekactie werd een helikopter met warmtecamera van de federale politie ingezet. De Maas werd doorzocht met sonar. De zoektocht richtte zich zondag meer en meer op de rivier waarin het water terechtkomt waarin de jongen het laatste werd gesignaleerd. "Zondagochtend hebben teams de rechteroever van de Maas doorzocht vanaf de nucleaire centrale", zei Remue. "Vijf jaar na de verdwijning van twee zusjes in Engis, keert de Maas zich terug tegen ons."

Maar Remue benadrukt dat "we realistisch moeten zijn over de overlevingskansen van de jongen". "Het is een heel complexe situatie. Het water is met heel veel kracht door het riolenstelsel gegaan. De begeleidster is 800 meter van de plaats van het ongeval aangetroffen. Daar heeft ze nog contact gehad met het jongetje, maar daar stopt het verhaal. Het gaat over een kind, het water was heel koud en je kan veel kwetsuren oplopen bij zulke ondergrondse verplaatsingen. Ik heb wel geleerd om nooit iets uit te sluiten. Vandaar dat we de grote middelen inzetten", zegt Remue aan Radio 1. 

Nu in het nieuws