© WAS

Premetrostation Opera minstens een jaar gesloten

Premetrostation Opera zal vanaf september niet meer toegankelijk zijn en dat voor minstens een jaar. De ondergrondse tramhalte sluit wegens renovatiewerken, die kaderen in de heraanleg van het Operaplein.

Jan Stassijns

De aanleg van een nieuw, autoluw Operaplein maakt deel uit van de ingrijpende werken van de Noorderlijn, die zich uitstrekt van de Frankrijklei, Italiëlei en delen van het Eilandje tot aan Luchtbal. In juni 2017 starten de werken van het Operaplein bovengronds, dat tegen de zomer van 2018 opnieuw toegankelijk moet zijn voor fietsers, voetgangers en tramverkeer. Auto’s zullen vanaf 2019 gebruik kunnen maken van de nieuwe autotunnel onder het plein.

Ondergronds staan er dus ook heel wat werken te gebeuren. De autotunnel is daar een voorbeeld van, maar ook het premetrostation Opera wordt helemaal gerenoveerd. Die werken gaan in juni van dit jaar start. Vanaf september is het premetrostation ook gesloten. Op- en afstappen aan Opera is dan niet meer mogelijk. “De trams blijven wel normaal rijden, ook bovengronds”, vertelt Eva De Wolf van De Lijn. “Maar reizigers zullen dus gebruik moeten maken van de haltes Astrid, Diamant of Meir als tijdelijk alternatief.”

De ondergrondse tramhalte Opera zal minstens een jaar tot twee jaar dicht blijven. “Afhankelijk van hoe de werken evolueren”, zegt De Wolf. “De bedoeling is om na de werken met een ultramodern station te kunnen uitpakken. Opera zal erg belangrijk worden voor het openbaar vervoer in de stad. Het zal een kruisstation worden, waar verschillende assen, Noord-Zuid en Oost-West, samenkomen. Reizigers zullen van daaruit alle richtingen uit kunnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners