“Saoedische fabriek in haven legt CO2-bom onder Antwerpen”

De sp.a-afdeling in Antwerpen stelt zich grote vragen over de vermoedelijke CO2-uitstoot van de afvalvergassingsfabriek van ERS, die mogelijk naar de Antwerpse haven komt. “Er wordt een CO2-bom onder Antwerpen gelegd”, klinkt het vrijdag op een persmoment, waar met een methanolfabriek volgens hen een interessanter alternatief werd gepresenteerd.

Saoedische investeerders willen op het Antwerpse Delwaidedok een fabriek bouwen die plastic afval omzet naar de grondstoffen ureum en ammoniak. Nadat er eerder vragen waren over een mogelijke terrorisme-link van een initiatiefnemer, focuste de sp.a-afdeling vrijdag op de CO2-problematiek.

“Dit project is compleet onaanvaardbaar. Men wil 23 keer de hoeveelheid afval verwerken die de ISVAG-oven jaarlijks verbrandt en drie keer de totale hoeveelheid huishoudelijk restafval in Vlaanderen. Dat is een absolute CO2-bom die het hele Vlaamse klimaatbeleid op de helling zet”, stelde Kathleen Van Brempt, sp.a-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad.

De uitstoot zou minimaal 3,3 miljoen ton CO2 bedragen, vervolgde milieuspecialist Bart Martens. “Vlaanderen moet tegen 2020 net zeven miljoen ton uitstoot terugdringen. Met ERS zal Vlaanderen elders moeten ingrijpen.”

Ook vraagt men zich af of de productie wel rendabel kan. “Moet ERS jaarlijks niet voor 56 miljoen euro aan Europese uitstootrechten kopen”, klinkt het.

Methanolfabriek als alternatief

De socialisten presenteerden meteen een alternatief. Ze kijken naar Canadese technologie, waarmee restafval, bijvoorbeeld ook van de ISVAG-oven en de stortplaats Hoge Maaey rendabel zou kunnen worden omgezet naar methanol, met een “enorm grote CO2-winst”. Daarmee zouden baggerschepen of ook wagens kunnen worden aangedreven.

“We staan voor de wissel van de toekomst. Nu we een concessie moeten toekennen is dit een once-in-a-lifetimekans”, besluit Leen Verbist, die voor sp.a in het havenbestuur mee moet beslissen over de ERS-kwestie.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio