© GIPL

Parket en gevangenis wassen handen in onschuld over vrijgelaten crimineel

Het gerecht in Mechelen heeft per ongeluk een Algerijnse misdadiger vrijgelaten uit de gevangenis. De man had moeten uitgeleverd worden aan Zwitserland om er terecht te staan voor een reeks inbraken. De Mechelse afdeling van het parket van Antwerpen bevestigt de feiten. Volgens het parket bezorgde de politie de nodige documenten aan de gevangenis, maar het gevangeniswezen stelt dat daarvan in het dossier van de man niets terug te vinden valt.

Joris Van der Aa

Zakaria E.B. is een Algerijnse illegaal die doorheen Europa reist en leeft van inbraken. Hij werd in oktober betrapt door een politiepatrouille in Mechelen en aangehouden. Tijdens het onderzoek bleek dat hij ook werd gezocht door het gerecht in Zwitserland. Al snel volgde een officieel uitleveringsverzoek aan België, dat ook aan Zakaria E.B. werd betekend in de gevangenis. Wie in zo’n ‘uitleveringsdetentie’ zit, kan in afwachting normaal niet vrijkomen.

Maar op 4 november werd Zakaria E.B. door de correctionele rechtbank hier veroordeeld tot 8 maanden met uitstel. Enkel de voorhechtenis gold als effectieve straf en hij werd vervolgens vrijgelaten.

Het parket liet de Mechelse politie een maand voordien zowel de man zelf als de gevangenis weten dat er een internationaal aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd tegen de man. "Een proces-verbaal van de politie stelt dat dat ook gebeurd is", zegt parketwoordvoerster Lieselotte Claessens.

Het gevangeniswezen liet dat intussen nakijken en zegt dat er geen dergelijk document in het dossier van de man zat. "Als er bij ons een fout gebeurd, geven we dat altijd toe, maar in dit geval lijkt dat niet zo te zijn", zegt woordvoerder Laurent Sempot. "Wij hebben er ook het raden naar waar het is misgelopen."

De Algerijn verbleef illegaal in ons land en zou bij zijn vrijlating een bevel meegekregen hebben om het Belgische grondgebied te verlaten. Hij is voorlopig spoorloos.

Vastgoed

Jobs in de regio