© Photo News

Collectief ontslag op laagste niveau sinds 2009: “Economie klimt uit dal”

In 2015 kwamen 5.209 banen op de tocht te staan door een bedrijfssluiting of een grote ontslagronde. Dat is de helft minder dan in 2014 en het laagste niveau sinds het hoogtepunt van de economische crisis in 2009. Het aantal dossiers daalde tot 105, tegen 111 in 2014 en zelfs 132 in 2013. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Werk, waarover De Tijd en De Standaard berichten.

Ontslagrondes zoals we die in de voorgaande jaren hebben gezien na de sluiting van de autofabriek Ford Genk, bij de herstructurering van staalreus ArcelorMittal in Luik of bij supermarktketen Delhaize, bleven vorig jaar uit. “Er wordt wel nog geherstructureerd, maar in mindere mate en buiten de schijnwerpers”, luidt het.

Volgens federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is de afname te danken aan de economie, die stilaan uit het dal klimt. “Het gevolgde beleid van loonmatiging en inzetten op een verhoogde competitiviteit is daar niet vreemd aan”, zegt hij. Bart Buysse van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zit op dezelfde lijn. “Maar het aantal collectieve ontslagrondes is nog niet gezakt tot het niveau van voor de crisis. Er is dus nog werk aan de winkel.”