Bekijk kunst virtueel met de ErfgoedApp

Print

In het M HKA in Antwerpen is dinsdag de interactieve ErfgoedApp gelanceerd. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz was erbij.

“Met de lancering van de interactieve ErfgoedApp heeft Vlaanderen een ware primeur”, zei Gatz. “De app is een belangrijk instrument om de uitgebreide collecties van onze musea en ons rijke culturele verleden op een interactieve en toegankelijke manier aan te bieden aan een Vlaams en internationaal publiek.”

De ErfgoedApp wordt na een introductie in de erfgoedsector nu gelanceerd. “Dankzij een simpele scan met het camera-oog van een smartphone of tablet, krijgt de bezoeker geluids- en tekstfragmenten, filmpjes, enzovoort. Bovendien gebeurt dit à la carte, volgens de keuze van de bezoeker zelf, die niet verplicht wordt om ‘alles’ te bekijken, te lezen en te beluisteren”, klinkt het in een persbericht.

De ErfgoedApp maakt ook gebruik van iBeacons om informatie te pushen naar de telefoon of tablet. Dat zijn kleine bluetoothzenders die vlakbij de kunstwerken en objecten geïnstalleerd zijn en de communicatie naar het toestel van de ontvanger verzorgen.

Dankzij de ErfgoedApp krijgen bijna 2.000 musea en erfgoedorganisaties nu de mogelijkheid om zelf multimediale informatie aan te bieden via de app. De afgelopen maanden zijn tientallen medewerkers van musea en erfgoedorganisaties opgeleid om de applicatie en de backofficetechnologie betekenisvol en interessant in te zetten.

Ontdek de ErfgoedApp op deze website .

MEEST RECENT