"Ook transgenders gaan gebukt onder schoonheidsideaal"

Foto: Shutterstock

Beauty

"Ook transgenders gaan gebukt onder schoonheidsideaal"

Print
Vrouwen gaan vaak gebukt onder heersende schoonheidsidealen, maar hetzelfde geldt ook voor transgenders, meent beleidsmederwerker bij Transgender Netwerk Nederland Sophie Schers. In het de Nederlandse krant Trouw schrijft ze in een opiniestuk dat het leuk is dat er meer begrip is voor transgenders, maar dat ze vaak bang zijn dat ze nooit een "mooie man of vrouw" zullen worden. En daar zit ook Caitlyn Jenner voor iets tussen.

Sophie Schers vindt het jammer dat heel wat van de meningen over transgender mannen of vrouwen helemaal niet afkomstig zijn uit die groep zelf, maar gelanceerd worden door cisgenders (mensen die niet transgender zijn). Ze vindt het dan ook moeilijk dat deze groep termen in de mond neemt als 'ombouwen' en 'het verkeerde lichaam' waardoor iedereen met het idee rondloopt dat het vooral draait om de geslachtsverandering. 

Schers haalt verder aan dat je als transgender wordt aanvaard als je er uitziet als cisgender en net zoals pakweg 'Hollands Next Topmodel'-winnares Loiza Lamers aan het vrouwelijke schoonheidsideaal voldoet. Enkel wie er dus niet als transgender maar als cisgender uitziet, mag op bewondering rekenen. Denk maar aan de pijnlijke uitschuiver van Caitlyn Jenner die onlangs aanhaalde dat als je er uitziet als een man in een jurk, mensen dat ongemakkelijk vinden. Pijnlijk omdat net zij in 2015 het boegbeeld was voor de gemeenschap. Al moet ook gezegd dat ze zich achteraf excuseerde voor haar 'transfobe' uitspraak. 

Het probleem is dat daarmee grote druk komt te liggen op transgender-jongeren en volgens Schers wakkert dat ook suïcidaal gedrag aan omdat ze vrezen dat ze nooit een mooie man of vrouw zullen worden. "Dat die vrees voor niet iedere transgender onterecht is, bewijzen geweld en bedreigingen die veel transgenders meemaken", zegt Schers. In Amerika wordt zelfs gesproken van een epidemie van geweld tegen vooral zwarte transgender vrouwen en ook in Nederland lopen iedere dag klachten bij de politie binnen.   

NIET TE MISSEN