Identiteit bekend van gearresteerde Belg voor aanslagen in Parijs

Marokko heeft op 15 januari een Belg van Marokkaanse origine aangehouden die rechtstreeks wordt gelinkt aan de aanslagen van 13 november in Parijs en Saint-Denis. Het gaat volgens onze info om Gelel Attar (26), meldt Het Nieuwsblad.

Cedric Lagast, Geert Neyt

Attar werd opgepakt in de stad Mohammedia. “Hij trok lange tijd op met verschillende kamikazes van Parijs”, aldus een mededeling van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken “onder wie het brein (bedoeld wordt Abdelhamid Abaaoud, red.) en vertrok daarna naar Syrië met een van de zelfmoordterroristen in Saint-Denis”, aldus de mededeling van de Marokkaanse minister.

De verdachte leerde volgens de mededeling in Syrië omgaan met verschillende wapens en guerilla-tactieken maar verliet daarna Syrië om via Turkije, Duitsland, België en dan Nederland in Marokko terecht te komen”.

Gelel Attar

Volgens Het Nieuwsblad gaat het om Gelel Attar. De 26-jarige man uit Molenbeek werd afgelopen zomer nog tot vijf jaar cel veroordeeld. Hij verblijft al jaren in Marokko, maar kon niet uitgeleverd worden.

Gelel Attar, alias Abou Ibrahim, is op 4 januari 2013 vanuit Molenbeek naar Syrië vertrokken, samen met Chakib Akrouh. Deze werd vorige week door het Franse gerecht geïdentificeerd als de luitenant van topterrorist Abdelhamid Abaaoud. Zowel Akrouh als Abaaoud stierven op 18 november, toen Akrouh zijn bommengordel deed ontploffen in het appartement van Saint-Denis in Parijs. Wat Attars rol bij de aanslagen zou geweest zijn, is nog niet duidelijk.

Attar is vorige week vrijdag gearresteerd in de stad Al-Mohammadiyah nabij Casablanca, één dag na de identificatie van Akrouh. Op hetzelfde moment hield het Belgische federale parket huiszoekingen in Molenbeek, bij de familie van Akrouh.

Attar heeft volgens de Marokkaanse veiligheidsdiensten gestreden bij Jabhat Al Nusra, vooraleer zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (ISIS).

Nochtans is hij niet lang in Syrië gebleven. Hij keerde op 28 mei 2013 al via Duitsland terug naar België. Sinds juni 2013 leeft hij opnieuw in Marokko.

Afgelopen zomer werd Attar door de Brusselse rechtbank bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel, als lid van de bende van Khalid Zerkani. Attar is in het kader van dit onderzoek al in maart 2014 ondervraagd door de Marokaanse politiediensten, maar hij werd daarna weer vrijgelaten. Hij is niet uitgeleverd om zijn straf in ons land uit te zitten, wellicht omdat hij de Marokkaanse nationaliteit heeft. Sinds 27 november 2014 loopt er een internationaal aanhoudingsbevel tegen Attar, op vraag van ons land.

Het federaal parket heeft nog niet beslist of het om de uitlevering van de man gaat vragen. Aangezien Attar zowel de Belgische als de Marokkaanse nationaliteit heeft, kan dat moeilijk worden. Marokko levert meestal geen onderdanen uit.