© BELGA

Wilmots: “Maak me geen zorgen over Kompany en Hazard”

Marc Wilmots is niet ongerust over de blessurelast bij Vincent Kompany of de vormdip van Eden Hazard. Dat heeft de bondscoach van de Rode Duivels maandag laten weten op een persconferentie in Diegem.

Alles over de Rode Duivels en het EK op Sportwereld.be

Kompany, de kapitein van de Duivels en Manchester City, sukkelt al een hele tijd met de kuit en liep enkele weken geleden opnieuw een spierscheurtje op. Hier en daar werd al geopperd dat de EK-deelname van ‘King Kompany’ in gevaar kwam, City-coach Manuel Pellegrini liet vorige week immers optekenen dat Kompany mogelijk pas in het laatste deel van het seizoen terug zou keren.

“Volgens mij is Vince eind februari opnieuw fit”, counterde Wilmots. “Manchester City heeft een uitstekende medische staf en Vincent blijft positief en werkt heel hard. Een klein scheurtje is geen catastrofe. Ik had hem aan de lijn, weet dat hij heel hard werkt en zin heeft”, verduidelijkte de bondscoach.

Ook over de blessure en vooral over de mindere vorm van smaakmaker Eden Hazard is Wilmots allerminst ongerust. De nummer tien van de Duivels en Chelsea ligt nog een tijdje in de lappenmand met een liesblessure en speelt bovendien een erg matig seizoen bij de Blues. “We zien het soms dat iemand veel beter speelt bij zijn nationale ploeg dan bij zijn club of omgekeerd en Eden heeft het dit jaar verre van slecht gedaan bij ons. Je mag ook niet vergeten dat Eden al vier jaar lang op een heel hoog niveau acteert. Dat hij nu een kleine blessure heeft, is misschien niet slecht. Zo kan hij wat recupereren en komt de frisheid terug”.

Net als voor en tijdens het WK van 2014 in Brazilië opteert Wilmots in zijn EK-voorbereiding overigens voor een kern van 23 spelers en een zestal reserven. Er is opnieuw een korte stage aan zee (Knokke-Heist), een weekje buitenland (ditmaal Zwitserland) en een trainingsweek in Genk. “We vertrekken inderdaad vanuit dezelfde basis als bij het WK. Alle competities zijn normaal gezien half mei gedaan, maar sommige spelers hebben daarna nog clubverplichtingen. Hopelijk heb ik alle spelers zo snel mogelijk bij mij. Spelers die in de competitie weinig in actie komen, krijgen opnieuw een individueel programma, we doen er alles aan om iedereen topfit aan de start van het EK te krijgen”, aldus Wilmots.

Trezeguet: "België maakt goede kans om EK te winnen"

© Belga

David Trezeguet scoorde op het Europees kampioenschap in 2000 de beslissende golden goal voor Frankrijk in de finale tegen Italië. De voormalige topspits was vandaag in onze provincie om het jeugdvoetbalkamp van zijn ex-club Juventus Turijn voor te stellen. Tijdens de paasvakantie vindt dat onder meer plaats in Hasselt, op de terreinen van Sporting Hasselt. Maar Trezeguet belichte ook de EK-kansen van onze Rode Duivels komende zomer.

Rode Duivels oefenen tegen Zwitserland, Finland en Noorwegen voor het EK

Shaqiri scoort voor de Zwitserse nationale ploeg.

Shaqiri scoort voor de Zwitserse nationale ploeg.© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: Shaqiri scoort voor de Zwitserse nationale ploeg.

Bondscoach Marc Wilmots heeft daarnet aangekondigd hoe de voorbereiding van de Rode Duivels op het EK in Frankrijk eruitziet. Eind mei is er een stage in Zwitserland, waar geoefend zal worden tegen het gastland. Daarna zijn er nog vriendschappelijke matchen tegen Finland en Noorwegen.

Alles over de Rode Duivels en het EK op Sportwereld.be

De EK-voorbereiding van de Rode Duivels na afloop van het seizoen toont verregaande gelijkenissen met de voorbereiding op het wereldkampioenschap. Zo zijn er net zoals twee jaar geleden stages voorzien in Knokke-Heist (19 tot 21 mei), de selectie verblijft in Knokke en traint op de terreinen van KFC Heist. Van 29 mei tot en met 6 juni strijken Vincent Kompany en ploegmaats neer in Genk. Tijdens die week trainen ze in de Genkse Cristal Arena.

Tussenin is er een buitenlandse stage in het Zwitserse Lausanne, waar de Belgen van 22 tot 28 mei zullen bivakkeren. Op hun laatste stagedag zullen ze het om 16u15 in Genève opnemen tegen het gastland. Opvallend: op diezelfde dag, 28 mei, staat ook de Champions League-finale geprogrammeerd. Met iemand als pakweg Thomas Vermaelen van titelhouder Barcelona in de selectie is de kans niet onbestaande dat Wilmots dan nog niet over al zijn manschappen zal kunnen beschikken.

Vier dagen later, op 1 juni, zou Finland de volgende tegenstander worden. Nog eens vier dagen later zouden de troepen van Marc Wilmots het dan opnemen tegen Noorwegen. Die twee wedstrijden zouden allebei in het Koning Boudewijnstadion worden gespeeld. De eerste wordt afgetrapt om 20u45, de tweede al om 18 uur. Op 7 juni reizen de Duivels dan met een speciaal vliegtuig van Brussels Airlines af naar Bordeaux, waar ze een heel EK lang zullen verblijven.

In maart spelen de Rode Duivels tegen Cristiano Ronaldo en co

De eerste halte op het programma van de Rode Duivels werd eerder al vastgelegd op 29 maart: de KBVB legde voor die dag een oefenwedstrijd vast tegen Portugal. De gulzige Portugese bond eiste eerst nog 800.000€ om naar Brussel te komen, maar legde zich finaaal neer bij een vergoeding van 250.000€, evenveel als de Italianen kregen voor de oefeninterland in november. Toen waren de verblijfskosten weliswaar opgenomen in dat bedrag, nu moet de bond die nog eens extra opleggen.

Het zal de enige wedstrijd zijn die de Rode Duivels afwerken tijdens de interlandbreak in maart. De voetbalbond wilde erg graag een tweede wedstrijd vastleggen - om de financiele misser van de afgelaste match tegen Spanje op te vangen - maar vond een tegenstander in bondscoach Marc Wilmots. Die wilde het programma van zijn spelers op zo’n cruciaal moment in het seizoen niet overbelasten, en kreeg zijn zin. Noord-Ierland werd wel benaderd, maar beide bonden konden het niet eens worden over een datum.

Op het EK zelf nemen de Rode Duivels - nog steeds 's werelds nummer een op de FIFA-ranking - het in groep E op tegen Italië (13 juni om 21u in Lyon), Ierland (18 juni om 15u in Bordeaux) en Zweden (22 juni om 21u in Nice). De top twee uit elke groep en de beste vier derdes stoten door naar de achtste finales. Wint België zijn groep, botst het bij de laatste zestien op de nummer twee uit groep D (met titelverdediger Spanje, Tsjechië, Turkije en Kroatië). Worden de Duivels tweede, wacht de winnaar van groep F (Portugal, IJsland, Oostenrijk en Hongarije).

Programma Rode Duivels:

29 maart: België - Portugal (in Brussel)19 tot 21 mei: stage in Knokke-Heist22 tot 28 mei: stage in Lausanne28 mei: Zwitserland - België (in Genève)1 juni: België - Finland (in Brussel)5 juni: België - Noorwegen (in Brussel)7 juni: vertrek naar Bordeaux10 juni: Start EK13 juni: België - Italië (in Lyon)18 juni: België - Ierland (in Bordeaux)22 juni: België - Zweden (in Nice)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wilmots: “Verblijven in schitterend én duur hotel, maar betalen er geen cent voor”

© Photo News

De Rode Duivels trekken eind mei 2016 op buitenlandse stage naar Zwitserland, waar ze hun fysieke basis voor het EK in Frankrijk willen leggen.

Alles over de Rode Duivels en het EK op Sportwereld.be

De Belgen logeren in Lausanne in het poepchique Hôtel Beau-Rivage, maar moeten daar volgens bondscoach Marc Wilmots niets voor betalen. “Dat is een schitterend én duur hotel, maar wij betalen geen cent”, verduidelijkte Wilmots maandag op een persconferentie in Diegem. “Dat is zo afgesproken met de Zwitsers, alles is geregeld met het spelen van de match zelf. We kunnen er trainen op amper drie kilometer van ons hotel - wat ideaal is - en in Lausanne vinden we de nodige rust, kalmte én perfecte omstandigheden. Er zijn twee trainingen per dag, in Zwitserland leggen we de fysieke basis voor het EK”.

Wilmots liet bij het opmaken van zijn EK-voorbereiding weinig aan het toeval over en bezocht zelf tal van hotels en trainingsvelden. Een stage in Oostenrijk was ook een optie, maar uiteindelijk viel de keuze op Zwitserland. Twee jaar geleden, voor aanvang van het WK in Brazilië, streken de Belgen nog neer in het Zweedse Stockholm. “Wat mij betreft is Lausanne iets idealer, in Zweden verbleven we immers in het centrum en verloren we af en toe wat tijd omwille van de verplaatsingen”.

De stage wordt afgesloten met een oefenduel op zaterdag 28 mei (16u15) in het Stade de Genève tegen de Zwitsers, de nummer twaalf op de FIFA-ranking en “een uitstekende ploeg” volgens de bondscoach.

Wilmots: "Wilde ook tegen Schotland, maar ze vroegen té veel geld"

Finland en Noorwegen worden vervolgens de laatste twee tegenstanders van de Rode Duivels in hun aanloop naar het EK. De Finnen zijn op woensdag 1 juni (20u45) te gast in het Brusselse Koning Boudewijnstadion, de oefenpot tegen de Noren wordt op zondag 5 juni (18u) in datzelfde Koning Boudewijnstadion op gang gefloten.Op het komende EK speelt de selectie van Wilmots zijn tweede groepswedstrijd tegen Zweden (18/06), dat op papier een beetje vergelijkbaar is met Finland. Het duel tegen Noorwegen, dat er net als Finland niet bij is op het EK, komt er dan weer ter voorbereiding op de EK-confrontatie met de Ieren (22/06).

Wilmots gaf maandag toe dat hij graag tegen Schotland geoefend had met het oog op het duel tegen Ierland, maar dat bleek helaas onmogelijk. "Schotland was die periode nu eenmaal een erg gegeerde tegenstander en we zijn er jammer genoeg niet in geslaagd een akkoord te bereiken. De Schotten vroegen té veel geld, maar met Noorwegen - dat ook wel wat een Britse stijl hanteert - ben ik zeker tevreden als sparringpartner", opperde Wilmots.

In de laatste aanloop naar het EK wilde Wilmots overigens geen topland meer als vriendschappelijke tegenstander. "Met Italië, Spanje (al werd die wedstrijd in extremis afgelast nvdr), Portugal en Zwitserland hebben we al genoeg zware dobbers. We hebben ook matchen nodig om ritme op te doen, zodat iedereen minuten kan maken en fit raakt."

Met Portugal, Zwitserland, Finland en Noorwegen als tegenstanders in de aanloop naar het EK staat de voorbereiding voor EURO2016 dus op punt. "We zijn hier toch enkele maanden mee bezig geweest en ik ben blij dat ik me binnenkort weer echt op het voetbal zelf kan focussen. De komende dagen staan er zelfs al tien buitenlandse verplaatsingen op mijn agenda en ga ik enkele spelers bezoeken", meldde de bondscoach.

Wilmots: “Heel blij met Portugal als sparringpartner”

Starten doen de Duivels met een oefenpot op dinsdag 29 maart in het Koning Boudewijnstadion (20u45) tegen Portugal. “Na Italië (3-1 winst nvdr) en Spanje (in extremis afgelast omwille van de terreurdreiging in Brussel nvdr) in november hebben we met Portugal dus opnieuw een topper weten te strikken en daar ben ik heel blij mee”, aldus Wilmots. “Het wordt een goede wedstrijd tegen een sterke tegenstander, dat is ook goed nieuws voor de supporters. Dat we mekaar op het EK mogelijk tegenkomen? Daar denk ik nu echt nog niet aan, we willen gewoon tegen de sterkst mogelijke tegenstanders spelen”.

In de periode voor of na de confrontatie met de Portugezen is er geen tweede oefeninterland ingepland in maart. “Dat vind ik helemaal niet erg”, stelde de bondscoach. “De kalender is nu al overvol, spelers uit de Premier League zitten op een seizoen al aan zo’n 60 wedstrijden, dat is meer dan voldoende”, opperde de bondscoach.

De laatste onderlinge confrontaties met Portugal - de nummer zeven op de FIFA-ranking - dateren van 2007, toen de Belgen in de EK-kwalificaties tweemaal de duimen moesten leggen voor ‘A Selecçao’. Eind maart 2007 ging de selectie van toenmalig bondscoach René Vandereycken in Lissabon met zware 4-0 cijfers onderuit tegen Cristiano Ronaldo en co, begin juni verloren de Belgen in Brussel met 1-2.

MEER OVER DE RODE DUIVELS