© Patrick Van Dyck

Stamgasten Café Manger diep onder de indruk na bezoek vluchtelingenkamp in Duinkerken

Vorige week las u in onze krant dat enkele klanten van het Mortselse Café Manger op enkele dagen tijd ruim 3 ton hulpgoederen inzamelden en naar de vluchtelingen in Duinkerken brachten. “Wat we daar zagen is pure waanzin”, vertellen cafébaas Kobe Verbelen (35) en Pieter Essing (35) uit Mortsel. “Die ellende is nu de dicht-bij-on-bed-show geworden”, vullen Ivan Vermeiren (35) uit Edegem en Bart Hunaerts (45) uit Lint aan.

Patrick Van Dyck

“Pure waanzin op nauwelijks 2 uur rijden hiervandaan”, vindt Ivan. “Dat zoiets nog mogelijk is in de 21ste eeuw, dat gaat mijn verstand te boven.” Hoewel hun bezoek aan de vluchtelingen in Duinkerken een week geleden was, zijn de 4 vrienden nog steeds met verstomming geslagen. “Als we hier praten over het kamp van de schande en mensen die tot hun knieën in de modder zitten dan blijven dat woorden waarbij we ons wel iets kunnen voorstellen”, legt Pieter uit. “Wanneer je al die beelden van diepe ellende met je eigen ogen ziet, blijven ze in je hoofd rondtollen en branden ze op je netvlies. Je mag gerust stellen dat ik een ander mens ben geworden. Ik maak me niet meer druk om futiliteiten."

Het bezoek aan de vluchtelingen laat de 4 stamgasten van Café Manger niet los. “Als het nog kouder wordt en het blijft langere tijd vriezen, dan vrees ik dat er ginder doden gaan vallen”, denkt Bart. “Daarom is het belangrijk dat we hen blijven helpen. Al gaan we dat nu gerichter doen.” Volgende week organiseren de 4 mannen een tweede inzamelactie. “Café Manger in Mortsel wordt dan opnieuw het inzamelpunt”, legt Kobe uit. “Het is de bedoeling dat we dan enkel regenkledij, warme truien en verse voeding inzamelen." Ook aan hout om vuur te maken waaraan die mensen zich kunnen warmen is grote nood. Daar hebben Pieter en Ivan al voor gezorgd. “Wij hebben een bedrijf dat tuinen aanlegt”, weet Pieter. “Deze week hebben we hout gekocht aan aankoopprijs bij onze leveranciers. Dat gaan we dadelijk naar Duinkerken brengen.”