© rr

DVD: Slow West (***)

Schaars mogen westerns vandaag wel zijn, dood is het genre allerminst. Met de regelmaat van een klok duiken in de meest onverwachte hoeken liefhebbers op die het genre opnieuw onder de aandacht brengen.

SV

Terwijl Quentin Tarantino's The H8ful Eight in de bioscopen loopt, ligt Slow West klaar voor de thuisbioscoop. Dit is het regiedebuut van de rockmuzikant Schotse John Maclean - van het lichtjes vreemde en altijd wat obscure The Beta Band - is een kleine western die - al eindigt de film op een nagelbijtende shootout - focust op de persoonlijke band tussen een jonge Schot (Kodi Smit McPhee) die in het jonge Amerika zijn geliefde achterna reist en de premiejager (Michael Fassbender) die hem 'helpt'. Wat de jongeman niet weet, is dat zijn reisgenoot eigenlijk de scalp wil van het meisje, dat samen met haar vader wordt gezocht voor moord.

Dead or alive, dus, en tussen doem en bruisend leven zweeft ook deze film. Het brutale geweld van het onontgonnen Westen en de naïeve droom van de jongeman versmelten tot een ruwe poëzie die weinigen onberoerd zal laten.