© BELGA

Koala Antwerpse Zoo valt plots fel af en sterft

Koala-man Goonawarra is afgelopen weekend gestorven in de Antwerpse Zoo. Het elfjarige beertje verloor vorige week plots veel gewicht en weigerde te eten. Ondanks de extra zorgen, kregen de verzorgers hem er niet doorheen.

bl

“Dokter Francis, bijgestaan door een team van ervaren verzorgers, zette alles op alles om hem beter te maken”, vertelt Matthias Papies, verantwoordelijke zoogdieren in de Antwerpse Zoo. “Aanvankelijk leek ons mannetje het wel te halen met de extra zorgen en de speciale behandeling. Drie keer per dag kreeg hij versterkte eucalyptuspap die hij gretig opat.”

Twee dagen later zag hij er al beter uit. Hij bleef ook opnieuw stevig op zijn tak zitten, maar de beterschap was van korte duur. Een infuus met vocht en glucose als ultiem redmiddel mocht niet meer baten. “We konden Goonawarra niet meer redden, hij was zo verzwakt dat hij zelfs niet meer kon slikken”, weet Papies. “Zaterdag is hij overleden.”

Het gewicht is bij koala’s cruciaal en wordt nauwgezet in het oog gehouden. Twee keer per week zetten de verzorgers hun dieren op de boomweegschaal. Dat is een weegschaal met een tak erop. Aan het gewicht kun je zien of de koala gezond is. Tien procent afvallen betekent gezondheidsalarm. Tot vorige week was er geen enkel teken dat er iets mis was.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio