Shaqiri scoort voor de Zwitserse nationale ploeg.

Shaqiri scoort voor de Zwitserse nationale ploeg.© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: Shaqiri scoort voor de Zwitserse nationale ploeg.

Rode Duivels oefenen tegen Zwitserland, Finland en Noorwegen voor het EK

Bondscoach Marc Wilmots heeft daarnet aangekondigd hoe de voorbereiding van de Rode Duivels op het EK in Frankrijk eruitziet. Eind mei is er een stage in Zwitserland, waar geoefend zal worden tegen het gastland. Daarna zijn er nog vriendschappelijke matchen tegen Finland en Noorwegen.

Wim Conings en Jef Van Hoofstat

Alles over de Rode Duivels en het EK op Sportwereld.be

De EK-voorbereiding van de Rode Duivels na afloop van het seizoen toont verregaande gelijkenissen met de voorbereiding op het wereldkampioenschap. Zo zijn er net zoals twee jaar geleden stages voorzien in Knokke-Heist (19 tot 21 mei), de selectie verblijft in Knokke en traint op de terreinen van KFC Heist. Van 29 mei tot en met 6 juni strijken Vincent Kompany en ploegmaats neer in Genk. Tijdens die week trainen ze in de Genkse Cristal Arena.

Tussenin is er een buitenlandse stage in het Zwitserse Lausanne, waar de Belgen van 22 tot 28 mei zullen bivakkeren. Op hun laatste stagedag zullen ze het om 16u15 in Genève opnemen tegen het gastland. Opvallend: op diezelfde dag, 28 mei, staat ook de Champions League-finale geprogrammeerd. Met iemand als pakweg Thomas Vermaelen van titelhouder Barcelona in de selectie is de kans niet onbestaande dat Wilmots dan nog niet over al zijn manschappen zal kunnen beschikken.

Vier dagen later, op 1 juni, zou Finland de volgende tegenstander worden. Nog eens vier dagen later zouden de troepen van Marc Wilmots het dan opnemen tegen Noorwegen. Die twee wedstrijden zouden allebei in het Koning Boudewijnstadion worden gespeeld. De eerste wordt afgetrapt om 20u45, de tweede al om 18 uur. Op 7 juni reizen de Duivels dan met een speciaal vliegtuig van Brussels Airlines af naar Bordeaux, waar ze een heel EK lang zullen verblijven.

In maart spelen de Rode Duivels tegen Cristiano Ronaldo en co

De eerste halte op het programma van de Rode Duivels werd eerder al vastgelegd op 29 maart: de KBVB legde voor die dag een oefenwedstrijd vast tegen Portugal. De gulzige Portugese bond eiste eerst nog 800.000€ om naar Brussel te komen, maar legde zich finaaal neer bij een vergoeding van 250.000€, evenveel als de Italianen kregen voor de oefeninterland in november. Toen waren de verblijfskosten weliswaar opgenomen in dat bedrag, nu moet de bond die nog eens extra opleggen.

Het zal de enige wedstrijd zijn die de Rode Duivels afwerken tijdens de interlandbreak in maart. De voetbalbond wilde erg graag een tweede wedstrijd vastleggen - om de financiele misser van de afgelaste match tegen Spanje op te vangen - maar vond een tegenstander in bondscoach Marc Wilmots. Die wilde het programma van zijn spelers op zo’n cruciaal moment in het seizoen niet overbelasten, en kreeg zijn zin. Noord-Ierland werd wel benaderd, maar beide bonden konden het niet eens worden over een datum.

Op het EK zelf nemen de Rode Duivels - nog steeds 's werelds nummer een op de FIFA-ranking - het in groep E op tegen Italië (13 juni om 21u in Lyon), Ierland (18 juni om 15u in Bordeaux) en Zweden (22 juni om 21u in Nice). De top twee uit elke groep en de beste vier derdes stoten door naar de achtste finales. Wint België zijn groep, botst het bij de laatste zestien op de nummer twee uit groep D (met titelverdediger Spanje, Tsjechië, Turkije en Kroatië). Worden de Duivels tweede, wacht de winnaar van groep F (Portugal, IJsland, Oostenrijk en Hongarije).

Programma Rode Duivels:

29 maart: België - Portugal (in Brussel)19 tot 21 mei: stage in Knokke-Heist22 tot 28 mei: stage in Lausanne28 mei: Zwitserland - België (in Genève)1 juni: België - Finland (in Brussel)5 juni: België - Noorwegen (in Brussel)7 juni: vertrek naar Bordeaux10 juni: Start EK13 juni: België - Italië (in Lyon)18 juni: België - Ierland (in Bordeaux)22 juni: België - Zweden (in Nice)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trezeguet: "België maakt goede kans om EK te winnen"

© Belga

David Trezeguet scoorde op het Europees kampioenschap in 2000 de beslissende golden goal voor Frankrijk in de finale tegen Italië. De voormalige topspits was vandaag in onze provincie om het jeugdvoetbalkamp van zijn ex-club Juventus Turijn voor te stellen. Tijdens de paasvakantie vindt dat onder meer plaats in Hasselt, op de terreinen van Sporting Hasselt. Maar Trezeguet belichte ook de EK-kansen van onze Rode Duivels komende zomer.

MEER OVER DE RODE DUIVELS