© EPA

© BELGAIMAGE

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Opel-dealers passen in stilte software van Zafira’s aan

Opel-dealers passen in alle stilte de software van Zafira’s aan die te veel stikstofoxides uitstoten. De reden voor de upgrade werd voor de Zafira-eigenaars verborgen gehouden. Dat meldt Het Journaal (VRT) maandag op basis van eigen onderzoek.

De twee auto’s in kwestie overschreden de Europese norm respectievelijk vijf en zelfs negen keer. De uitstoot daalde duidelijk na een update bij de dealer.

Het gaat om de Zafira Tourer 2014 met een 1.6-dieselmotor. De vervuilende software drijft de prestaties van de auto’s op, maar duwt ook de uitstoot van stikstofoxides naar omhoog, volgens experten honderden procenten boven de toegelaten Europese norm. Dealers veranderen nu het bewuste pakket zodat de auto’s minder vervuilend worden, klinkt het.

Bekijk de VRT-reportage waarin het bedrog bloot wordt gelegd:

Volgens Opel België zijn de testgegevens die verzameld zijn door de VRT onvoldoende om de betrouwbaarheid van de testen te beoordelen:

De uitstoot van de wagens ging naar beneden nadat ze bij de dealer waren binnengebracht, maar ze verloren ook aan kracht:

De Europese lobbygroep Transport & Environment reageert op het VRT-onderzoek: "Het is ongelofelijk dat Opel enkele maanden na Dieselgate voertuigen software-updates geeft om dichter bij de emissienorm te komen."