Wout Van Aert is het speerpunt van de Belgische selectie

Wout Van Aert is het speerpunt van de Belgische selectie© Isosport

De Bie laat Vantornout thuis voor WK: "Van Aert enige kopman, ik hoop ook op Pauwels"

Bondscoach Rudy De Bie heeft de Belgische selectie voor het WK veldrijden in Zolder bekend gemaakt. Zoals verwacht koos De Bie voor Wout Van Aert, Sven Nys, Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Tim Merlier is de eerste reserve en moet wachten tot na de laatste wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide om te weten of België nu zes dan wel zeven renners mag afvaardigen. Indien Van Aert stand houdt als leider in de Wereldbeker, mag Merlier ook mee naar het WK. Klaas Vantornout, Gianni Vermeersch en Toon Aerts zijn er dus niet bij.

md

Veldrijden op Sportwereld.be

Belgische selectie bij elite mannen

Wout VAN AERT (Crelan-Vastgoedservice)Sven NYS (Crelan-AA Drink)Kevin PAUWELS (Marlux-Napoleon Games)Laurens SWEECK (ERA-Murprotect)Michael VANTHOURENHOUT (Marlux-Napoleon Games)Tom MEEUSEN (Telenet-Fidea)Als Van Aert de Wereldbeker wint

Tim MERLIER (Crelan-Vastgoedservice)

Reserves

Toon AERTS (Telenet-Fidea)Klaas VANTORNOUT (Marlux-Napoleon Games)Gianni VERMEERSCH (Marlux-Napoleon Games)

De Bie: "Wout van Aert is onze absolute kopman"

België heeft recht op zes deelnemers aan het WK, dat op 30 en 31 januari plaatsvindt in Heusden-Zolder. Dat worden er zeven als Van Aert volgende week zijn leidersplaats in de wereldbeker vasthoudt. Met een voorsprong van 21 punten op de Nederlander Lars van der Haar lijkt dat gewonnen spel.

Rudy De Bie rekent op Wout van Aert als absolute kopman. "Hij is de enige die weerwerk kan bieden aan Mathieu van der Poel. En ik hoop ook op een superdag van Kevin Pauwels."

De Bie: "Vantornout persoonlijk op de hoogte gebracht"

Klaas Vantornout was de voorbije jaren altijd een certitude in de selectie, maar valt deze keer uit de boot. "Een moeilijke beslissing", aldus De Bie. "Ik heb hem persoonlijk op de hoogte gebracht. Ik denk dat hij het ook wel voelde aankomen. We hadden de voorbije weken al een aantal gesprekken daarover, maar natuurlijk is het nooit plezant als je dan dat nieuws moet mededelen. Hij had er begrip voor. Kijk, Klaas werd vijfde in de wereldbekermanche in Heusden-Zolder en vierde in de WB van Namen, maar die goede resultaten heeft hij de voorbije weken niet meer getoond. Dus kon hij geen aanspraak meer maken op een selectie."

De Bie trekt met één duidelijke kopman naar Heusden-Zolder: Wout van Aert. "Hij is de enige die weerwerk kan bieden aan Mathieu van der Poel. Dat hebben we de voorbije weken gezien. Hij is onze kopman, maar ik hoop stiekem ook op een zeer goede dag van Kevin Pauwels, die in Heusden-Zolder goed uit de voeten kan (winst in 2009 en 2011 in de wereldbeker). Ik hoop dat het een strijd wordt van twee Belgen tegen één Nederlander. Maar we moeten natuurlijk ook rekening houden met Lars van der Haar, die op dat parcours al twee keer won en toeleeft naar dat WK."

De Bie: "Merlier hoort erbij op basis van de resultaten"

Tim Merlier wordt de zevende man in de selectie als Wout van Aert het wereldbekerklassement wint. Zondag staat in Hoogerheide de laatste wereldbekermanche op het programma. "Ik ga er toch vanuit dat we daar gewonnen spel hebben, en we dus met zeven naar het WK trekken. Wat betreft de selectie van Merlier had De Bie de volgende verklaring. "Tim is goed op dreef. Ik heb de beslissing om hem te selecteren naar eer en geweten genomen en me niet laten leiden door het feit dat hij een ploegmaat is van Wout van Aert. Tim hoort bij de selectie op basis van zijn resultaten. Ik geef toe dat hij een rol kan spelen voor Wout in het begin van de koers, dat heeft hij al bewezen in andere wedstrijden."

Geen Gianni Vermeersch, Toon Aerts en Klaas Vantornout, wel de jonge Michael Vanthourenhout. "Een logische keuze", meende de bondscoach. "Ik schat hem hoog in en hij reed de voorbije weken een aantal mooie resultaten bij elkaar. Hij heeft bij de jeugd al bewezen dat hij een kampioenschapsrenner is. Hij kan echt pieken naar een bepaalde periode en hij zal zeker een rol spelen op het WK."

Over de rol van Sven Nys is de bondscoach duidelijk. "Veel zal afhangen van de vorm van de dag. Als de wedstrijd niet meteen ontploft, zie ik hem een rol spelen op een goede dag. Dat heeft hij al getoond dit seizoen. Sven is ook iemand die, als hij beseft dat hij niet kan meedoen voor de zege, zich ten dienste zal stellen van de ploeg. Daar heb ik alle vertrouwen in", besloot De Bie.

De Bie: "Sanne Cant is topfavoriete"

"Sanne Cant heeft zich de voorbije weken gebombardeerd tot topfavoriete voor het WK", aldus De Bie. "Zij moet België aan de eerste wereldtitel bij de vrouwen helpen." Cant greep vorig jaar net naast de gouden medaille in Tabor. De Française Pauline-Ferrand Prévot ging toen met de trui van wereldkampioene aan de haal. De teleurstelling was groot bij Cant, die een schitterend seizoen reed, maar naast de kers op de taart greep. Daar moet in 2016 verandering in komen en Cant bereidt zich al een jaar voor op dat WK voor eigen volk en stelt dat ze nog altijd naar haar topvorm moet groeien. "Ik heb nog niet die topconditie te pakken", zei ze zondag na haar vijftiende overwinning van het seizoen in Frankrijk. "Die moet er zijn op het WK in Heusden-Zolder."

"Sanne is aan een sterk seizoen bezig", aldus De Bie. "Ze is enorm goed op dreef en is de topfavoriete in Heusden-Zolder. De Belgische meisjes moeten in één front naar het WK trekken. Het pleziert me ook om te zien dat Ellen Van Loy zo sterk bezig is. Zij zal een grote steun kunnen zijn voor Sanne in de wedstrijd, kan het tempo heel hoog trekken in het begin van de cross. Sanne zal veel aan haar hebben. Ze is iemand die intelligent koerst en die steun van Ellen zeker zal gebruiken en weten te appreciëren." .

ANDERE SELECTIESDames Elite:Sanne CANT – Loes SELS – Joyce VANDERBEKEN – Ellen VAN LOY – Karen VERHESTRAETEN – Jolien VERSCHUEREN Geen reserves.Heren U23:Thijs AERTS – Nicolas CLEPPE – Quinten HERMANS – Daan HOEYBERGHS – Eli ISERBYT – Daan SOETEYannick PEETERS (indien Iserbyt Wereldbekerklassement wint)Reserves te kiezen uit (in alfabetische volgorde): Stijn CALUWE – Yorben VAN TICHELTDames U23:Joyce HEYNS – Shana MAES – Femke VAN DEN DRIESSCHE – Laura VERDONSCHOTGeen reserves.Heren Junioren:Alessio DHOORE – Jappe JASPERS – Seppe ROMBOUTS – Toon VANDEBOSCH – Florian VERMEERSCHJari DE CLERCQ (indien Jaspers Wereldbekerklassement wint)Reserves te kiezen uit (in alfabetische volgorde): Jarne DRIESEN – Victor VANDEBOSCH

Klaas Vantornout: “De jongeren zijn gewoon beter”

© BELGA

Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games) is voor het eerst sinds jaren niet opgenomen in de selectie voor het WK veldrijden. “Dit is een logische beslissing”, geeft hij toe in een persmededeling van zijn ploeg “en dat heb ik ook aan Rudy gezegd. Ik wens de Belgen veel succes op het WK.”

Veldrijden op Sportwereld.be

Twee keer al won Vantornout zilver op een WK en voor het eerst sinds het WK in Zeddam in 2006 is de 33-jarige West-Vlaming er niet bij. “Ik heb altijd voor mooie resultaten gezorgd en dat geeft me veel voldoening”, laat hij optekenen, “maar nu ken ik mijn slechtste seizoen en zijn de jongeren gewoon beter. Mijn goede eindejaarsperiode kon ik niet doortrekken. De voorbije twee weken waren opnieuw ondermaats. Wat er fout liep, weet ik niet, maar ik ben natuurlijk nog gemotiveerd voor wat komt. De wedstrijden die nog volgen na het WK, zal ik voorbereiden met een stage in het Spaanse Calpé.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gianni Vermeersch: “Had er mij al op voorbereid”

Ook ploegmaat Gianni Vermeersch voelde zijn niet-selectie aankomen. “Natuurlijk ben ik wat ontgoocheld, maar ik had me al een beetje voorbereid op dit nieuws. Ik had dit verwacht, al hoopte ik dat het laatste plaatsje pas na Hoogerheide zou worden toegekend. Ik ben net te laat aan een betere periode gestart, anders zat er misschien meer in. Maar ook na het WK komen er veel wedstrijden die me liggen. Mijn seizoen tot dusver is niet echt geslaagd, dat zal ook niet meer lukken, maar ik wil het wel nog een mooi einde geven.”

Jurgen Mettepenningen: “Volledig eens met eerste zes namen”

Marlux-Napoleon Games vaardigt met Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout twee renners af op het WK. “Dit is een correcte selectie”, meent teammanager Jurgen Mettepenningen. “Met de eerste zes namen ben ik het volledig eens. De selectie van Kevin stond buiten kijf, en die van Michael is eveneens verdiend, denk ik. Ik ben heel blij dat we twee podiumkandidaten kunnen afvaardigen. Dat Tim Merlier mee mag als zevende man, vind ik ook niet onlogisch, ook al was er de voorbije weken altijd wel eentje beter. Maar dat extra ticket komt er dankzij de mogelijke wereldbekerwinst van Tims teamgenoot en de Belgische kopman Wout Van Aert, dus mag die ook een ploegmaat hebben. En dat Klaas er niet bij is, is ook begrijpelijk. Dat heeft hij door het uitblijven van regelmaat in zijn prestaties aan zichzelf te danken.”