© Pitti Uomo

Modelabel stuurt Afrikaanse vluchtelingen catwalk op

Tijdens het mode-event Pitti Uomo in Firenze stuurde het Afro-Amerikaans label Ikiré Jones enkele opmerkelijke modellen de catwalk op, namelijk drie Afrikaanse bootvluchtelingen. Niet toevallig gebeurde dat in Italië, een land dat momenteel kreunt onder de vluchtelingencrisis. Ontwerper Wale Oyejide wou hiermee aantonen dat als je die mannen in een pak steekt, ze er uitzien zoals jou en mij.

flb

Pitti Uomo, het event aan de vooravond van de mannenmodeweek in Milaan, focust dit jaar op mode uit Afrika. AKJP, Ikiré Jones, Lukhanyo Mdinigi x Nicholas Coutts en U.Mi-1 stelden er hun collecties voor. Voor die gelegenheid ging partner ITC Ethical Fashion Initiative, een initiatief van de VN, in de asielcentra op zoek naar vluchtelingen om mee te lopen in de modeshows. Uiteindelijk werden vijf modellen uitgekozen, waarvan er drie bij Ikiré Jones meeliepen en twee mochten poseren voor een fotoshoot.

Volgens Wale Oyejide, ontwerper bij Ikiré Jones, is het voor hem een perfecte manier om zijn modefilosofie toe te passen. "Als ik een asielzoeker neem en hem in een maatpak stop, dan kijken mensen op een andere manier naar hem. Hopelijk helpt dat om hen te doen denken dat deze mensen gelijkwaardige personen zijn, en niet iemand die minderwaardig is."

De drie mannen zijn afkomstig uit Mali en Gambia, maar blijven wegens wettelijke redenen anoniem.

MEER OVER Mode & Beauty