© Photo News

Bende pleegde 116 inbraken in en rond Antwerpen op drie maanden tijd

Vijf Albanezen hebben van de correctionele rechtbank van Antwerpen celstraffen tot vijf jaar gekregen, waarvan telkens een deel met uitstel, voor maar liefst 116 inbraken in de regio Antwerpen, Turnhout en het Waasland. Twee van hun landgenoten, die de inbrekers logistieke steun hadden geleverd, kregen twee jaar cel, waarvan de helft effectief. De rechtbank verklaarde ruim 416.000 euro verbeurd.

De bende was speciaal naar België gekomen om inbraken te plegen en opereerde vanuit Antwerpen. De beklaagden pleegden bijna dagelijks feiten en gingen daarbij steeds op dezelfde manier te werk. Ze drongen in de vooravond woningen binnen door aan de zij- of achterkant een deur of een raam te forceren met een schroevendraaier. Lukte dat niet, dan werd een raam gewoonweg ingegooid. De huizen werden vervolgens helemaal overhoop gehaald en de buit bestond steevast uit juwelen, geld en multimedia-apparaten, die snel verkocht konden worden.

Telefonie-onderzoek

Van eind december 2014 tot midden januari 2015 pleegden Eduart N., Mark P. en Kristjan S. in sneltempo 69 inbraken in onder meer Kapellen, Stabroek, Brasschaat, Wommelgem en het Waasland. Na de arrestatie van Eduart N. op 12 januari 2015 verplaatste het werkterrein zich naar de regio Turnhout, waar nog eens 47 inbraken werden gepleegd. Mark P. en Kristjan S. kregen daarbij versterking van Erjol S. en Tanush N.

Na doorgedreven telefonie-onderzoek en observaties werd de bende eind maart opgerold. Ook Ilir P. en Rexhina C., die de gestolen goederen hadden afgenomen en voor verblijfplaatsen hadden gezorgd, werden opgepakt. Bij huiszoekingen op twee adressen in Antwerpen en in het Centrum voor personen met illegaal verblijf in Merksplas werden tal van gestolen voorwerpen aangetroffen.

Verschillende gedupeerden kregen in totaal ruim 72.000 euro aan schadevergoedingen toegekend.