© Kraak/Hollandse Hoogte

Huismus meest getelde vogel in Vlaamse tuinen

De zachte winter bracht tot dusver opvallend weinig wintervogels als vinken, kepen en koperwieken op de been. Uit de resultaten van “Het Grote Vogelweekend” van Natuurpunt blijkt dat de huismus voor het derde jaar op rij de meest getelde vogel is in Vlaamse tuinen, ook de koolmees en de vink behouden hun tweede en derde plaats.

Het verschil tussen de koolmees en de vink, die vorig jaar nog een nek-aan-nekrace leverden, werd een stuk groter, zo blijkt uit analyse van 308.456 ingevoerde waarnemingen. “Voor een verklaring moeten we vooral kijken naar het zachte winterweer tot eind vorige week”, zegt vogelexpert van Natuurpunt Gerald Driessens. “Vinken vonden nog voldoende voedsel in het open veld en daardoor bleven ze vaker weg uit de tuinen.”

Andere vogels

Tegelijk werden andere vogels aangetrokken door de bijzondere weersomstandigheden, merkt Natuurpunt op. “Pimpel- en staartmezen waren omwille van het vriesweer meer geneigd om vetbollen en pindasnoeren op te zoeken. In de top 10 klom de pimpelmees van een 8ste naar een 5de plaats.”

De zeldzamere staartmees, die vorig jaar een dieptepunt beleefde, zat dit jaar verhoudingsgewijs in dubbel zoveel tuinen. “Dat lijkt een gevolg van de aanvoer van oostelijke staartmezen in het najaar”, klinkt het.

Met gemiddeld 32 vogels per tuin moesten we het deze winter met minder vogels doen. De merel blijft de best verspreide tuinvogel.

Natuurpunt wil met “Het Grote Vogelweekend” wetenschappelijke gegevens verzamelen over de toestand van onze tuinvogels.