© Shutterstock

"Winkelkarretje vijf keer viezer dan deurklink"

Dat je beter wegblijft van de pinda's op café en de deurklink van het toilet een broeihaard van bacteriën is, wist je vast al veel langer. Maar misschien had je er nog nooit bij stilgestaan dat ook de winkelkarretjes best onhygiënisch kunnen zijn. Dat blijkt althans uit een Nederlands onderzoek waarbij honderd supermarkten werden onderzocht. Liefst 84 procent van de karretjes zou ronduit 'vuil' zijn.

flb

Tenzij je smetvrees hebt, heb je er misschien nog nooit bij stilgestaan dat een bezoek aan de supermarkt net iets onhygiënischer is dan gedacht. Vooral de winkelkarretjes zouden een broeihaard van bacteriën zijn, dat blijkt uit cijfers van bedrijfsdoorlichter Fusernet. Bijna 84 procent van de winkelwagens wordt door hen als ernstig vervuild bestempeld, 14 procent als vervuild en slechts de overige 2 procent wordt als proper beoordeeld. Nog hallucinanter is dat een winkelkarretje even vuil is als een toetsenbord, vijf keer zo vuil als een gemiddelde deurklink en vijf keer smeriger dan een gemiddelde mobiele telefoon. Het gaat hier wel om cijfers uit Nederland.

Om tot de conclusie te komen of de karretjes vuil waren of niet, werden ze getest op de aanwezigheid van ATP, entero en de E.coli bacterie. Alarmerend is dat op een aantal karretjes de E.coli bacterie werd teruggevonden. Die komt voornamelijk voor in de darmen en uitwerpselen van mensen en dieren en op rauw vlees en kan leiden tot infecties als blaasontsteking en buiktyfus.

MEER OVER Fit & Gezond