Bestuurders verrast door winterprik: drie keer zoveel oproepen bij alarmcentrale

Foto: BELGA

Bestuurders verrast door winterprik: drie keer zoveel oproepen bij alarmcentrale

Print

De alarmcentrale van VAB noteert momenteel 203 procent meer oproepen in vergelijking met een gemiddelde maandagochtend. De VAB-alarmcentrale moet dus meer dan drie keer zoveel oproepen verwerken. Pechverhelper Touring heeft al dubbel zoveel oproepen gekregen als op een "gewone" maandagochtend.

“Maandagochtend om 7 uur hadden we een stijging van 320 procent of meer dan vier keer zoveel oproepen”, klinkt het bij VAB. “De drukte was al vroeger dan anders op gang gekomen.”

Om die drukte op te vangen, heeft VAB extra personeelsleden ingezet. Bovendien staat ook 40 procent personeel stand-by. In de regio’s Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant werden ook al extra wegenwachters ingezet.

“Vele automobilisten hebben het zekere voor het onzekere genomen en wilden op tijd vertrekken. Daardoor noteerden we ’s ochtends vroeg een stijging van 320 procent. Een halfuur later kregen we nog 300 procent meer oproepen. Om acht uur hadden we 203 procent meer oproepen dan op een gemiddelde maandagochtend.”

Touring verwacht vandaag 4.000 oproepen.

Problemen

De voornaamste problemen zijn startproblemen, omdat de meeste wagens dit weekend hebben stilgestaan en de batterij aan startcapaciteit verloren heeft.

“Schakel daarom bij het starten alle onnodige stroomverbruikers zoals GPS en verwarming uit”, aldus VAB. “Ontsteek de lichten ook pas na het starten. Om ervoor te zorgen dat de starter de minste weerstand ondervindt, ontkoppel je best bij het starten. Probeer ook batterij te sparen door onder andere de achterruitontdooiing af te zetten als de ruit ontdooid is.”

Naast startproblemen, staan een lekke band (28 procent), motorproblemen (14 procent), ongevallen en problemen door vastrijden (10 procent) en problemen met koppeling en versnelling (4 procent) in de top vijf.

Daarnaast liggen de wegen er ook erg glad bij. “Door de zon zullen de automobilisten daar soms geen rekening mee houden. VAB maant de automobilisten aan zeer voorzichtig te zijn en voldoende afstand te houden, ook met winterbanden.”

Nu in het nieuws