© BELGA

Bestuurders verrast door winterprik: drie keer zoveel oproepen bij alarmcentrale

De alarmcentrale van VAB noteert momenteel 203 procent meer oproepen in vergelijking met een gemiddelde maandagochtend. De VAB-alarmcentrale moet dus meer dan drie keer zoveel oproepen verwerken. Pechverhelper Touring heeft al dubbel zoveel oproepen gekregen als op een "gewone" maandagochtend.

nadb, fivr

“Maandagochtend om 7 uur hadden we een stijging van 320 procent of meer dan vier keer zoveel oproepen”, klinkt het bij VAB. “De drukte was al vroeger dan anders op gang gekomen.”

Om die drukte op te vangen, heeft VAB extra personeelsleden ingezet. Bovendien staat ook 40 procent personeel stand-by. In de regio’s Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant werden ook al extra wegenwachters ingezet.

“Vele automobilisten hebben het zekere voor het onzekere genomen en wilden op tijd vertrekken. Daardoor noteerden we ’s ochtends vroeg een stijging van 320 procent. Een halfuur later kregen we nog 300 procent meer oproepen. Om acht uur hadden we 203 procent meer oproepen dan op een gemiddelde maandagochtend.”

Touring verwacht vandaag 4.000 oproepen.

Problemen

De voornaamste problemen zijn startproblemen, omdat de meeste wagens dit weekend hebben stilgestaan en de batterij aan startcapaciteit verloren heeft.

“Schakel daarom bij het starten alle onnodige stroomverbruikers zoals GPS en verwarming uit”, aldus VAB. “Ontsteek de lichten ook pas na het starten. Om ervoor te zorgen dat de starter de minste weerstand ondervindt, ontkoppel je best bij het starten. Probeer ook batterij te sparen door onder andere de achterruitontdooiing af te zetten als de ruit ontdooid is.”

Naast startproblemen, staan een lekke band (28 procent), motorproblemen (14 procent), ongevallen en problemen door vastrijden (10 procent) en problemen met koppeling en versnelling (4 procent) in de top vijf.

Daarnaast liggen de wegen er ook erg glad bij. “Door de zon zullen de automobilisten daar soms geen rekening mee houden. VAB maant de automobilisten aan zeer voorzichtig te zijn en voldoende afstand te houden, ook met winterbanden.”

Vrieskou houdt aan: vannacht tot -15 graden

© BELGA

Koning Winter heeft lange tijd op zich laten wachten, maar nu is hij echt in het land. Na een eerste winterprik afgelopen vrijdag, zakken de temperaturen maandagnacht tot -15 graden Celsius.

Maandagmiddag blijft het droog met zon, maar ook hoge wolkenslierten. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. De maximumtemperatuur schommelt rond het vriespunt. Hoog in de Ardennen wordt het niet veel zachter dan -4 graden Celsius.

Maandagavond en -nacht zijn er brede opklaringen. Maar het wordt bibberen. De minima bedragen -6 tot -15 graden Celsius.

Dinsdag is het droog en zonnig. In de loop van de namiddag verschijnen er wat meer wolken over het noorden van het land. De maxima bedragen +1 tot -4 graden. Er staat een zwakke veranderlijke wind.

Van woensdag tot en met vrijdag is het overwegend droog en koud met zon afgewisseld door wolkenvelden. De temperatuur komt overdag maar net boven het vriespunt uit. In de nacht en ochtend vriest het zowat 3 tot 6 graden. In de Ardennen blijft het ook overdag vriezen. ‘s Nachts daalt het kwik er naar waarden tussen -7 en -11 graden. In het weekend neemt de neerslagkans toe en wordt het ook zachter.

Tips: zo bent u de vrieskou te snel af

© Photo News

Voor het eerst deze winter nemen de temperaturen een flinke duik naar onder. Vrieskoude en smeltende sneeuw kunnen echter voor heel wat ongemak zorgen. Maar met onze tips, komt u er zonder kleerscheuren doorheen.

1. Denk aan uw buitenplanten. Degene die u binnen kan zetten, laat u best binnenshuis overnachten. De andere planten kan u afdekken met een speciaal daarvoor ontwikkeld zeil.

2. Hou rekening met uw auto. Wil u uw ruit ijsvrij houden, dan kan u een beschermende folie bovenop uw ruiten leggen. Bent u dat toch vergeten? Meng dan wat ontsmettingsalcohol met water en spray dat over je ruiten heen. Binnen enkele seconden is het ijs verdwenen.

3. Vergeet uw buitenkraantjes niet. Heeft u geen vorstvrije kraan, dan moet u deze afkoppelen om erger te voorkomen.

4. Vergeet ook de dieren niet. Heeft u buiten konijntjes of dergelijke staan, zorg dan dat ze ofwel goed afgeschermd zijn ofwel dat ze binnen kunnen overnachten.

5. Is je wagen al wat ouder en ben je bang dat je batterij startproblemen gaat geven door de koude? Dan kan je wat extra bescherming geven door een thermisch deken op de motorkap te leggen. Zet ook alle elektronische toepassingen zoals airco, zetelverwarming, radio en dergelijke uit als je de auto start, zo verg je minder van je batterij bij het starten. Kan je toch niet starten? Probeer dan de accu op te warmen door je koplampen even aan te zetten.

6. Sla nog snel wat slotontdooier in. Handig om het portier van je auto, poort of brievenbus open te krijgen na een stevig nachtje vriezen.

7. Pas je rijstijl aan. Het kan dan wel lijken alsof er niets aan de hand is, gladde plekken op het wegdek kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Rij wat meer defensief.

8. Woon je in een ouder huis, controleer dan regelmatig dat je waterleidingen niet bevriezen. Controleer daarvoor regelmatig de hoofdkraan en de watermeter. Ga na of alle kranen goed geïsoleerd zijn.