© w&f

© Patrick De Roo

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Schaal Sels trekt familiekaart

Na een vernieuwde negentigste editie werd wielerwedstrijd Schaal Sels door het Amerikaanse vakblad Velonews uitgeroepen tot parcours van het jaar. De organisatoren zijn zelfzeker en willen een nieuwe weg inslaan met de wedstrijd.

rebecca van remoortere

Vorig jaar in augustus verwelkomde Merksem voor de negentigste keer de Schaal Sels op de Bredabaan. Voor het eerst in België kregen de wielrenners over een parcours met kasseien, grindwegen en onverharde wegen onder de wielen. Het wegwielrennen maakte zo een brug met het veldrijden. En dat wordt gesmaakt in de wielerwereld. Het prestigieuze tijdschrift Velonews riep de Schaal Sels eind december uit tot parcours van het jaar.

Ondanks het originele parcours, liepen toch enkele zaken mis. Zo reed de jurywagen zich vast in de maïsvelden waardoor de wedstrijd een tijd werd stilgelegd. “De nieuwe Schaal Sels heeft nog wat kinderziekten waar we aan werken”, zegt organisator Ben Simons. “Het vastrijden van de wagens was een samenloop van omstandigheden door onder meer het slechte regenweer. We willen het parcours toch zo veel mogelijk hetzelfde houden.”

Ambitieus

Door het succes van de vorige editie droomt organisator Ben Simons ambitieus over de toekomst. Voor de organisator is de Schaal Sels meer dan een wielerwedstrijd. “De Schaal Sels wordt jaarlijks op de laatste zondag van de zomervakantie georganiseerd. Dat is een uitgelezen moment om nog eens met heel het gezin een uitstap te maken. We willen van de wedstrijd een echt familiegebeuren maken.” Dat hoopt Simons onder meer te doen door op termijn een jeugdrenners en vrouwen het parcours op te sturen.

Ook de jaarlijkse feestmarkt en kermis in Merksem op hetzelfde moment als de Schaal Sels brengen extra kijklustigen op de been.

Lees maandag het hele artikel in Gazet van Antwerpen