© AFP

“Ervaren” Hillary Clinton probeert Bernie Sanders weg te zetten als “revolutionair”

Hillary Clinton heeft zich tijdens een televisiedebat zondag tussen de drie resterende presidentskandidaten voor de Democraten tegenover de Amerikanen geprofileerd als de kandidate die het best gewapend is om Barack Obama op te volgen. Tegenkandidaat Bernie Sanders legde haar het vuur aan de schenen.

Het was de laatste keer dat de Democratische kandidaten samen op de scène stonden, voor het begin van de primaries, op 1 februari in Iowa, vervolgens op 9 februari in New Hampshire. In die twee staten zou de senator uit Vermont de gewezen minister van Buitenlandse Zaken op dit moment ingehaald hebben, zo blijkt uit recente peilingen. Op nationaal niveau blijft Clinton wel op kop.

Ziekteverzekering

Clintons strategie komt erop neer dat ze zich profileert als kandidate die het meest capabel is om een gepolariseerd land te leiden. Ze brengt Sanders onder in de categorie van idealistische neofieten. En dat terwijl de Republikeinen bijzonder agressief zijn en vastbesloten om de erfenis van Obama ongedaan te maken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. “We hebben nood aan een president die alle onderdelen van de job onder de knie heeft”, zei Clinton.

Ze bekritiseerde het voorstel van Sanders om een publieke en universele ziekteverzekering op te bouwen, zonder privéverzekeringen. Clinton zei dat het gevaarlijk was om de hervorming van Barack Obama “stuk te slaan” en een zodanig gevoelig debat te heropenen.

“De ziekteverzekering is een recht voor iedere man, vrouw en kind”, zei Sanders, die naar eigen zeggen voortbouwt op de visie van Franklin Roosevelt en Harry Truman, twee illustere Democratische presidenten. “Waarom geven we drie keer meer uit dan de Britten, die een universele dekking hebben, of vijftig procent meer dan de Fransen?”

Zijn voorstel zou het federaal budget wel verdubbelen. De “socialistische Democraat” zou dit financieren met nieuwe belastingen, vooral voor de allerrijksten. Zo’n hervorming noemt Clinton onverantwoordelijk.

Bekijk het fragment over het debat over de ziekteverzekering:

“Politieke revolutie”

Toch is het net die ambitieuze “politieke revolutie” die de aanhangers van Bernie Sanders enthousiast maakt. Hij belooft het “lef te hebben” om de farmaceutische industrie en de verzekeringsbedrijven aan te pakken.

Sanders klaagt een “vervalst” economisch systeem aan, gemanipuleerd door Wall Street en zijn gelobby. Hij veroordeelt de verstrengeling van politici en de financiële sector, en viseert zo ook Clinton. Tot 2015 werd ze betaald door bedrijven, zoals zakenbank Goldman Sachs, om toespraken te houden. “Ik ben nooit betaald om speeches te geven bij Goldman Sachs”, zei Sanders.

Bekijk Bernie Sanders’ uithaal naar Goldman Sachs: