© EPA

Vrouwelijke vluchtelingen slachtoffer van seksueel geweld

Vrouwen en meisjes die op de vlucht zijn naar Europa, zijn in de verschillende fasen van hun vlucht het slachtoffer van seksueel geweld. Dat bericht mensenrechtenorganisatie Amnesty International maandag in een nieuw rapport. Het rapport is gebaseerd op interviews met 40 vrouwelijke asielzoekers in Duitsland en Noorwegen, afgelopen maand.

“Het geweld deed zich voor tijdens elke fase van hun reis, met inbegrip van hun verblijf op Europese bodem”, staat er in het rapport. Uit de getuigenissen blijkt dat de vrouwen die alleen of met hun kinderen op de vlucht waren, zich vooral bedreigd voelden in Hongarije, Kroatië en Griekenland.

Ze werden het slachtoffer van fysiek misbruik of financiële uitbuiting. Daders waren zowel smokkelaars, veiligheidspersoneel als mannelijke migranten.

Extra kwetsbaar

Hulporganisaties wijzen erop dat de meeste vluchtelingen in Europa mannen zijn, waardoor vrouwen dus extra kwetsbaar zijn. Ze moeten in de opvangkampen vaak de badkamer delen met mannen. Sommige vrouwen zegden dat ze niet aten of dronken, om te vermijden dat ze naar het toilet zouden moeten gaan.

In het rapport worden ook aparte incidenten beschreven. Zo getuigde een 22-jarige vrouw uit Irak aan Amnesty dat een man met een veiligheidsuniform in Duitsland haar kleren had aangeboden in ruil om zich met haar te mogen afzonderen.

De mensenrechtenorganisatie zegt dat het misbruik moeilijk te voorkomen is, omdat heel wat Europese landen “ad hoc” en laattijdig hulpverlening hebben georganiseerd.