© EPA

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Djokovic reageert op tennisschandaal: “Ook ik werd benaderd om match te regelen”

Volgens de Britse nationale omroep BBC zijn op de Australian Open zeker acht spelers actief die verdacht worden of werden van matchfixing. Om wie het gaat, gaf de zender niet vrij. Novak Djokovic gaf intussen al aan in 2006 benaderd te zijn om een wedstrijd te vervalsen.

maj, wic

De laatste tien jaar werden zestien spelers uit de top-50 herhaaldelijk door de Tennis Integrity Unit in vraag gesteld omdat ze verdacht werden van het regelen van wedstrijden, aldus de BBC, die samen met Buzzfeed op onderzoek uitging. Acht van die spelers zouden nu op de Australian Open aantreden.

De BBC en Buzzfeed zouden documenten hebben gekregen die tot 2007 teruggaan en waaruit blijkt dat matchfixing op het hoogste niveau van het tennis plaatsvindt. Ook op Wimbledon zouden er matchen verkocht zijn.

Djokovic

Na zijn zege in de eerste ronde van de Australian Open gaf Novak Djokovic toe dat hij ooit benaderd werd. In 2006 zou hem zo’n 200.000 euro zijn aangeboden om er in de eerste ronde van het toernooi van Sint-Petersburg al uit te gaan. De Serviër ging er niet op in en speelde het toernooi niet. “Ik werd niet rechtstreeks benaderd, wel mensen uit mijn team”, aldus Djokovic. “Ik voelde me vreselijk, want ik wil niet in verband worden gebracht met zo’n praktijken. Voor mij is dat een misdaad tegen de sport.” Nog volgens Djokovic worden er geen matchen verkocht bij de absolute toppers. ‘Maar op een lager niveau, wie weet...”

Federer

De Zwitserse ex-nummer één Roger Federer zei nog nooit iets gehoord te hebben van matchfixing in het tennis. "Ik ben nog nooit benaderd door iemand die me wilde omkopen. Ik had er zelfs nog nooit over horen praten tot een andere speler (Djokovic, nvdr) erover begon. Ik wist niet dat dat bestond", zei hij. Federer vertelde ook niet te begrijpen waarom de affaire zo'n groot nieuws is. "Ik weet niet precies wat hier nieuwws aan is, ik hoor alleen maar namen die vroeger ook al genoemd werden. Deze zaak is al afgehandeld", aldus de Zwitser.