© BELGA

Vande Lanotte: “Oproep om meer jodiumtabletten te verdelen klinkt zorgwekkend”

Kamerlid Johan Vande Lanotte (sp.a) wil tekst en uitleg van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over het advies om de verdeling van jodiumtabletten voor gebruik bij een kernramp uit te

breiden naar heel België. Mocht die predistributie effectief nodig zijn, dan vraagt Vande Lanotte dat Electrabel voor de kosten zou opdraaien.

In een advies dat vorige week bekendraakte, raadt de Wetenschappelijke Raad voor Ioniserende Stralingen, die verbonden is aan het FANC, aan dat de voorafgaande distributie van jodiumtabletten best wordt uitgebreid naar heel België. Het advies zou niets te maken hebben met de recente problemen in de kerncentrales. Toch vindt Vande Lanotte de timing “op z’n minst merkwaardig”.

“Eerst vallen er om de haverklap kerncentrales uit, er is twijfel én protest en nu krijgen we het advies van de nucleaire waakhond dat iedereen jodiumpillen in huis moet halen”, luidt het. De Vlaamse socialist merkt op dat eveneens wordt geadviseerd de schuilzone uit te breiden. “We moeten niet panikeren, maar dit klinkt toch op z’n minst een beetje zorgwekkend”, aldus Vande Lanotte.

Mocht de verdeling van de tabletten nodig zijn, dan verwacht Vande Lanotte dat de rekening daarvoor al gauw tot enkele miljoenen euro’s zal oplopen. Die rekening moet door de eigenaar van de kerncentrales worden betaald, besluit Vande Lanotte.