© Joris Herregods

Betoging op het Zuid: “Doel, sluit die boel!”

In Antwerpen hebben zondag volgens de politie zowat 350 mensen een betoging bijgewoond tegen de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2.

Het idee voor het evenement ontstond kleinschalig op Facebook, maar kreeg de voorbije dagen de steun van verschillende milieuorganisaties. Ook de lokale afdelingen van sp.a, Groen en PVDA waren vertegenwoordigd, al hielden zij zich in samenspraak met de organisatoren enigszins op de achtergrond om er geen al te politieke actie van te maken.

Enkele Antwerpenaars hadden begin deze maand de oproep “Doel, sluiten die boel!” gelanceerd via Facebook. Al snel kreeg de pagina meer dan 5.000 ‘likes’ en werd besloten een betoging te organiseren aan de Leopold De Waelplaats, voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. De actievoerders vinden dat de houdbaarheidsdatum van alle Belgische kerncentrales verstreken is en voelen zich daarin gesteund door de opeenvolging van incidenten tijdens de voorbije maanden waardoor centrales tijdelijk moesten worden stilgelegd.

Voor Doel is het bijkomende probleem volgens de initiatiefnemers dat een ernstig ongeval een grote impact zou hebben op de stad Antwerpen. Er waren zondag overigens ook enkele Nederlanders aanwezig, die ongerust zijn om de nabijheid van Doel bij de provincies Zeeland en Noord-Brabant.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio